Što o zdravlju otkrivaju zvuci iz vašeg tijela – škljocanje koljena i čeljusti, šum u ušima…

398

Naše je tijelo veliki skup mišića i kostiju, nadopunjeno s mesom, žilama i živčanim sustavom, barem tako jednostavno možemo objasniti.

Svakodnevno smo u pokretu i svakodnevno koristimo svih 752 mišića u tijelu, a naše su kosti pogodne “hrđanju”, odnosno što smo stariji, to su one mekanije i sklonije ozljedama.

Naše tijelo može nam i pokazivati da nešto nije u redu prije nego dođe do ozbiljnijeg i težeg problema. Baš zato, potrebno ga je slušati i reagirati na zvukove koje ono proizvodi, a pogotovo ne smijete ignorirati bolove koji se pojavljuju uz zvukove.

KRULJENJE U ŽELUDCU

Naš želudac najčešće proizvodi zvukove kruljenja kada smo gladni, no ti su zvukovi popraćeni i osjećajem gladi. No, želudac se može čuti i kada samo procesuira hranu, tekućinu ili kada zrak prolazi kroz crijeva. Za zvukove zaslužna je peristalika, pri čemu dolazi do kontrakcije mišića cjevastog organa koji pritišće i usmjerava hranu prema izlaznom otvoru.

hernija ili infekcija. Uz ove potonje, kruljenje u želudcu nije jedini simptom, već se pojavljuje i krv u stolici, bol u trbuhu, kao i što se može vidjeti ili osjetiti oteklina. U tim je slučajevima, potrebno posjetiti doktora.

PRESKAKANJE I ŠKLJOCANJE VILICE I ČELJUSTI

No, ako do nje dođe – trebali bi posjetiti svojeg stomatologa i ortodonta, kako bi se ustvrdilo što izaziva ovaj problem, jer je nekada potrebno samo “namjestiti” da se zubi spajaju na pravilan način. Problem čeljusti može biti i njegovo zaključavanje, odnosno da čeljust odjednom ne možete pomaknuti, a kada i uspijete pojavljuje se velika bol. U čeljusti, i licu, nalazi se temporomandibularni zglob, koji kod čestog iskakanja može postati sve bolniji i ukočeniji.

PUCKETANJE, ZVONJAVA I PULSIRANJE U UHU

Zvonjava, šumljenje i pulsiranje u uhu stručno se naziva tinitus, a zvukovi mogu biti konstantni ili se pojavljivati u intervalima. Osim zvonjave i šumljenja, čuti možete i zujanje, cvrčanje i zviždanje, a razlog može biti pretjerana osjetljivost na normalan zvuk, a može prouzročiti nemogućnost spavanja, kao i nemogućnost koncentracije.

Kod tinitusa, potrebno je vježbati kako bi se potaknula bolja cirkulacija u mozgu, odnosno povećao krvotok u glavi, kao i što trebate smanjiti količinu soli u prehrani. Ako vam ovi zvukovi onemogućuju svakodnevno normalno funkcioniranje, posjetite otorinolaringologa koji će pregledati radi li se o infekciji, problemu s unutarnjim uhom, a za liječenje vam mogu biti propisani antibiotici, kao i kapi.

PULSIRANJE U UHU

Za pulsiranje u uhu uzrok može biti prevelika konzumacija kofeina, alkohola i slatkiša, kao i stres, a pacijentima se u ovim slučajevima savjetuje relaksacija i izbjegavanje konzumiranje proizvoda koji su i sami uzrok pulsiranja. U ovim slučajevima, krvni tlak raste do te mjere da ga možemo čuti, a to vam je odličan znak da trebate odmor!

Ako ne ignorirate ovu pojavu, na vrijeme možete liječiti ili zaustaviti pojavu težih kardiovaskularnih, odnosno srčanih, problema.

ŠKLJOCANJE U KOLJENU