Mnogi pacijenti, često starije osobe, uzimaju nekoliko lijekova bez nadzora stručnjaka ili sami mijenjaju doziranje. To povećava rizik od neželjenih nuspojava, utiče na interakcije s lijekovima i interakcije s hranom te može oslabiti terapijski učinak.  U međuvremenu, lijekovi pomažu samo kada se pravilno doziraju i pravilno uzimaju.
Bavimo se polifarmacijom, tj. Terapijom s više lijekova, kada se istodobno uzima najmanje 5 lijekova. To samo po sebi nije nužno negativan fenomen. Međutim, kako broj lijekova koje pacijent uzima raste, povećava se vjerojatnost poštivanja lijekova i neispravnih kombinacija lijekova i neželjenih interakcija. Problem često proizlazi iz pogrešaka pacijenta.

Povećanje životnog vijeka, uzrokuje povećanje broja ljudi koji se redovno savjetuju s raznim liječnicima specijalistima i uzimaju brojne farmakološke pripravke.

Naravno, postupak ozdravljenja ponekad zahtijeva više lijekova. Naša je odgovornost kao pacijenata obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje uzimamo. Na taj je način moguće eliminisati rizik da ćemo od različitih liječnika primiti isti lijek pod različitim trgovačkim nazivom ili pripravke koji međusobno ukidaju njihov terapeutski učinak. Zapamtite, prije svake posjete liječniku napravite popis lijekova koji se uzimaju duže od 30 dana.

Ako sumnjate, pitajte svog ljekara

Kad uz lijekove na recept planirate uzimati i lijekove ili dodatke koji se prodaju bez recepta, svakako se posavjetujte s apotekarom. Sad kad se zbog pandemije period čekanja na liječnički savjet može produžiti, farmaceut će vas upozoriti na moguće interakcije i uputiti na uklanjanje lijekova sa sličnim mehanizmima djelovanja.

Ako prvi put uzimate lijek, niste sigurni kako pravilno koristiti određeni pripravak ili imate pitanja o tome kada ga uzimati, apoteka je savršeno mjesto na kojem apotekar, imajući stručno znanje, može pružiti jasne, razumljive savjete.

Ne kupujte lijekove na svoju ruku

U Bosni i Hercegovini se prečesto o kupovini određenog lijeka odlučuje na osnovu reklama ili savjetovanjem sa osobom koja nema specijalističko znanje u ovom području.

Sada, u teškom razdoblju za zaštitu zdravlja, informacije o “čudesnim” pripravcima, dodacima i metodama smanjenja rizika od koronavirusa brzo se šire. Bez panike, nemojte sami uzimati lijekove koji se prodaju bez recepta.

Imajte na umu da svako od nas ima individualne zdravstvene potrebe. Pripravak koji je pomogao prijatelju neće uvijek biti prikladan za vas.

Ako želite da vam medicinski pripravci pomognu, slijedite ove jednostavne preporuke:

  • Pažljivo pročitajte uputstva o lijekovima. Obratite posebnu pažnju na podatke o preporučenoj dozi, vremenu uzimanja i mogućim interakcijama s hranom. Obavezno slijedite upute jer terapijski učinak lijekova ovisi o njihovom pravilnom uzimanju.
  • Pročitajte međunarodno ime aktivnih sastojaka sadržanih u lijeku. Naći ćete ga pod trgovačkim nazivom lijeka, sa zagradama ili bez njih. Provjerite da li drugi lijekovi koje uzimate ne sadrže isti aktivni sastojak. Ako se to dogodi – obratite se svom liječniku ili apotekaru.
  • Iako je teško povjerovati, postoje mnogi pacijenti koji su uvjereni da će se, ako povećaju dozu lijeka, brže oporaviti. To je opasno za vaše zdravlje. Nemojte prekoračiti preporučenu dozu lijeka kako ne biste povećali rizik od nuspojava.
  • Nemojte sami prestati uzimati lijek prije kraja liječenja koje je preporučio liječnik. Završite terapiju, čak i ako nakon nekoliko dana više ne osjećate nikakve simptome bolesti. Isto vrijedi i za hronične lijekove – ako su se, na primjer, mjere krvnog pritiska poboljšale pod uticajem antihipertenzivnih lijekova, nastavite liječenje kako je propisao liječnik.

Sadržaj web stranice zdravlje.ba namijenjen je poboljšanju informisanosti, a ne zamjeni kontakta između korisnika web stranice i njegovog liječnika. Web stranica zdravlje.ba namijenjena je isključivo u informativne i obrazovne svrhe. Prije nego što prihvatite medicinski savjet sadržan na našoj web stranici, morate se obratiti liječniku. Administrator ne snosi nikakve posljedice koje proizlaze iz upotrebe podataka sadržanih na web stranicama. Trebate li liječničku konsultaciju ili recept? Obavezno se obratite vašem liječniku porodične medicine.