Ako vas muči žgaravica, ovi simptomi otkrivaju da morate posjetiti liječnika

555

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), poznatija kao žgaravica, može uzrokovati neugodne simptome poput osjećaja pečenja u jednjaku, povratka kiseline u usta i bolove u trbuhu.

ŠTO SE USTVARI DOGAĐA?

Simptomi se javljaju kad kiseli želučani sadržaj dolazi u donji dio jednjaka koji po svojoj građi ne trpi duže i često prisutstvo kiselog sadržaja. U normalnim uvjetima, progutana hrana pomiješana sa slinom valovito putuje prema želucu. Da se hrana ne bi vraćala u jednjak, prolaz zatvara kružni mišić koji je vezivnom svezom pričvršćen za ošit. U slučaju labavljenja kružnog mišića ili vezivne sveze, kiseli sadržaj i hrana se vraćaju u jednjak, te nastaju simptomi. Uzimanje obilnih obroka, naročito bogatih masnoćama, obilni kasnovečernji obroci, veća količina čokolade, pušenje, uzimanje alkoholnih i gaziranih pića imaju utjecaja na vraćanje hrane u jednjak i nastanak upalnih promjena koje rezultiraju simptomima. Smetnje mogu trajati danima, pa i godinama s povremenim kraćim i duljim periodima kada je bolesnik bez simptoma i osjeća se dobro.

DRUGE BOLESTI KOJE POGODUJU NASTANKU GERB-A

Češće se javlja iznad 40. godine života, i to češće u muškaraca. Prekomjerna tjelesna težina radi porasta tlaka u trbuhu, zatim tijekom trudnoće (ne samo zbog porasta tlaka u trbuhu nego i djelovanja nekih hormona), bolesnici koji se liječe od koronarne bolesti (neki lijekovi imaju značajan utjecaj na čvrstoću kružnog mišića), šećerna bolest zbog djelovanja na živce, a time i rad cjevastih organa, sistemske i reumatske bolesti zbog uzimanja antireumatika, te rjeđe bolesti žlijezda slinovnica u kojima se ne luči dovoljno sline.

Prije nego se uzrujate, važno je znati da se ne radi o tako rijetkoj pojavi, a prema riječima stručnjaka, osjetiti će ovaj problem jedna od 5 osoba. Suplementi željeza mogu također uzrokovati ovu pojavu.

KADA MORATE POSJETITI LIJEČNIKA?

Ako imate poteškoća s gutanjem ili osjećate bol pri gutanju te se javlja jaka žgaravica, kronični kašalj ili povraćate krv, obavezno se obratite liječniku.

Ako se ne tretira GERD može dovesti do upale sluznice jednjaka, pojave čira na jednjaku i želucu, strikture jednjaka, aspiracijske upale pluća, Barrettovog jednjaka – koji se razvije kod 10 od 15 pacijenta s GERB-om, pa čak i do raka jednjaka.