Za oštećenje sluha nisu krive samo slušalice i vaš telefon, kriv je i visoki tlak te druge bolesti

508

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako više od 466 milijuna ljudi ima ozbiljno oštećenje sluha, od toga 34 milijuna djece.

Probir – rehabilitacija – komunikacija

Tema ovogodišnjeg dana uha i sluha posvećena je brizi za zdravlje uha i očuvanje sluha za sve dobne skupine, uz naglasak na probir, rehabilitaciju i komunikaciju. Glavne poruke Svjetske zdravstvene organizacije povodom Svjetskog dana uha i sluha su:

 • Komunikacija i dobar sluh međusobno nas povezuju tijekom cijelog života,
 • Primjerena i pravovremena intervencija i pomoć osobama oštećena sluha olakšava pristup obrazovanju, zapošljavanju i uspješnoj komunikaciji,
 • Potrebno je povećati dostupnost rehabilitacijskih postupaka koji pomažu kod gubitka sluha,
 • Ranu intervenciju se mora učiniti dostupnom kroz zdravstveni sustav.
 • Rekreacijski gubitak sluha

  Znanstvenici upozoravaju da su upravo današnje generacije mladih izložene ozbiljnom riziku od gubitka sluha, i to ne u starijim godinama, nego daleko ranije. Rekreacijski gubitak sluha rezultat je upravo učestale izloženosti buci u slobodno vrijeme prilikom korištenja slušalica i pametnih telefona te preglasnim slušanjem glazbe (obično više od 100 db). Dokazano je da izloženost buci od 85 db tijekom osam sati, s vremenom uzrokuje gubitak sluha. Jačina zvuka tih uređaja šalje glazbu preko slušalica izravno u naše uho i to tako da više ne čujemo ljude oko sebe ili buku prolazećih automobila i tramvaja, što znači da je preglasno i opasno. Zujanje u ušima jedna je od posljedica, odnosno načina, na koje se uho reparira i vraća u prethodno stanje.

  Praktični savjeti za očuvanje sluha

  1. pripazite da se ne izlažete zvuku glasnijem od 85 db – ako ipak morate biti izloženi buci, svakih 15 minuta napravite “tihu” pauzu;
  2. koristite zaštitna sredstva za uši – možete ih nabaviti u svakoj ljekarni;
  3. ako slušate glazbu sa slušalicama, nemojte povećavati zvuk iznad 60% maksimalne razine;
  4. nemojte stajati blizu zvučnika ili pojačivača zvuka;
  5. ako morate povisiti glas da bi vas drugi čuli – znajte da je Vaše okruženje preglasno!
  6. odmah rješavajte infekcije uha;
  7. ako primijetite gubitak sluha koji vam stvara poteškoće u svakodnevnom životu ili osjetite bol u uhu – obratite se liječniku.

  Zdrave navike utječu na kvalitetu života pa tako i na dobar sluh

  Na povećanje vjerojatnosti za oštećenje ili gubitak sluha značajno mogu utjecati pušenje (aktivno i pasivno), visoki krvni tlak, dijabetes te ostale srčano-žilne bolesti. Najnovija istraživanja otkrivaju da je naš sluh izravno povezan sa zdravljem srčano-žilnog sustava jer dotok krvi u glavu omogućuje ušima da dobro čuju i pravilno funkcioniraju. Općenito, vježbe poboljšavaju cirkulaciju krvi u našem organizmu i zbog toga su bitne želimo li imati dobar sluh. Istraživanja su pokazala da su osobe koje su u svojim 50-im godinama imale dobru kondiciju imale i dobar sluh – kao i mladi. Za zdravlje srčano žilnog sustava i dobar sluh najviše se preporučuju aerobne vježbe – trčanje, plivanje, hodanje.