Popularni dezinfekcijski lijek učinkovit u borbi protiv SARS-CoV-2. Stručnjaci potvrđuju

1231

Ne može se poreći da se čitav svijet trenutno suočava s jednom od najvećih pandemija u ljudskoj historiji. Njegove zdravstvene i ekonomske posljedice mogle bi se osjetiti dugi niz godina. Do danas je zabilježeno gotovo 52 miliona slučajeva COVID-19 u svijetu, od čega je približno 1,3 miliona ljudi umrlo. Te brojke neprestano rastu.

Do sada niti jedna istraživačka skupina nije uspjela razviti učinkovit lijek koji bi mogao spriječiti ili značajno smanjiti učinke infekcije. Rezultati najnovijih kliničkih ispitivanja pokazuju da je komponenta popularnog dezinficijensa octenisept izuzetno učinkovita u borbi protiv virusa koji uzrokuje SARS-CoV-2.

Octenidine i COVID-19

Prema trenutnom stanju, virus odgovoran za razvoj SARS-CoV-2 prenosi se prvenstveno kapljicama i aerosolima. Brojne znanstvene studije potvrdile su da je širenje virusa u prvim sedmicama zaraze (bez obzira je li bolest asimptomatska ili nije) vrlo visoko.

Smanjivanjem umnožavanja virusa u ustima i nosnoj sluznici smanjilo bi opseg njegovog širenja, a time i broj infekcija u populaciji. Imajući to na umu, njemački su znanstvenici pokušali temeljito testirati proizvode koji sadrže antimikrobne tvari. Sve je izvedeno u skladu s normom EN 14476 (koristi se za procjenu virucidne aktivnosti proizvoda koji se koriste u medicini). Cilj je bio postići minimalno smanjenje virusa 4log10.

Testirana su tri proizvoda:

0,1% klorheksidin
0,2% klorheksidin
0,1% oktenidin + 2% fenoksietanol (trgovački naziv Octenisept)

Ovo ispitivanje provodilo se 15 sekundi do 10 minuta u uslovima organskog opterećenja (0,3% BSA) u koncentracijama od 20% i 80%.

Koncentracija klorheksidina na razini od 0,1% i 0,2% smanjila je virusno opterećenje za jednu log razinu tek nakon 5 do 10 minuta. Samo Octenisept (u obje koncentracije) ubio je 99,99% virusa, samo 15 sekundi nakon primjene. Nadalje, nisu primijećeni toksični učinci na žive stanice.

Octenisept učinkovit u borbi protiv koronavirusa

Octenisept je Schülkeov lijek koji se koristi za dezinfekciju rana i sluznica, uključujući usta. Rezultati in vitro studija koje pokazuju da Octenisept značajno smanjuje količinu koronavirusa mogu biti od velike važnosti u učinkovitom smanjenju širenja patogena kapljicama.

Trenutno je u toku druga faza kliničkih ispitivanja kod osoba zaraženih koronavirusom. Istraživači se pitaju hoće li kombinacija oktenidina i fenoksietanola smanjiti simptome bolesti. Postoje naznake da Octenisept može smanjiti kašalj, vjerojatnost upale pluća i neke neurološke simptome, uključujući gubitak mirisa i okusa.

Također je vrijedno napomenuti da je istraživanje koje su proveli njemački znanstvenici pozitivno ocijenilo etičko stručno tijelo Hamburškog liječničkog udruženja.

Kako se Octenisept koristi?

Octenisept se primjenjuje lokalno (pomoću pamučnog štapića ili gaze natopljene u tekućini) i oralno u nerazrijeđenom obliku (20 ml). Isperite usta 20 sekundi.

Octenisept je dostupan u apotekama bez recepta.

Mišljenja stručnjaka

Smanjivanje broja virusnih čestica koje se tokom razgovora izdahnu ili puste ili pacijent zakašlje, može smanjiti širenje virusa. Američke upute već preporučuju ispiranje usta antiseptikom prije svakog stomatološkog ili ORL pregleda kako bi se smanjio rizik od prijenosa virusa.

Dobro ispirati usta oktenidinom (Octenisept) prije posjete pacijenta klinikama ili stomatološkim ordinacijama. Medicinsko osoblje zaraženo koronavirusom sada je pušteno iz karantene. Stoga vjerujemo da će ispiranje usta i nosnica smanjiti broj virusa SARS-CoV-2 kod medicinskog osoblja i mogućnost njegovog prijenosa na pacijente. Zbog antifungalnih, antibakterijskih i antivirusnih svojstava oktenidina, dobro ga je koristiti kod prvih simptoma infekcije, bez obzira na to imamo li gripu, prehladu ili SARS-CoV-2 infekciju.

Takvo djelovanje može uticati na ublažavanje lokalnih simptoma u grlu, nepcu ili krajnicima. Uz to, medicinski postupci također trebaju uključivati ​​ispiranje usta pacijentima na odjelima intenzivne njege i pacijentima koje treba intubirati. Tokom intubacije bakterije i gljivice prisutne u usnoj šupljini mogu dublje ući u dišni sustav i uzrokovati bakterijsku upalu pluća ili mikozu.

Trenutno su mikoze pluća jedan od uzroka smrti u bolesnika s COVID-19 kojima je potrebna upotreba ventilatora.

Sve je više studija koje ukazuju na važnost ždrijela i žlijezda slinovnica kao mjesta replikacije i prijenosa virusa u ranim fazama bolesti COVID-19, pa najnovija istraživanja o Octeniseptu su važna u prevenciji infekcija virusom SARS-CoV-2. Definitivno možemo smanjiti prijenos virusa, posebno tokom stomatološkog pregleda i liječenja, ORL-a ili prije operacije u općoj anesteziji s intubacijom.

Američko zubarsko udruženje objavilo je detaljne smjernice za smanjivanje rizika od prijenosa SARS-CoV-2 tokom stomatoloških zahvata. Pacijentu se preporučuje da ispire usta otopinom koja je učinkovita protiv virusa prije stomatološkog zahvata. Rezultati istraživanja na Octeniseptu također su važni jer je uspoređen s klorheksidinom, što pokazuje da je Octenisept mnogo učinkovitiji. To bi vam trebalo pomoći u odabiru odgovarajuće vode za ispiranje usta, a time i vrlo učinkovite vode za ispiranje usta. Kada se infekcija COVID-19 manifestira kao upaljeno grlo, upotreba Octenisepta za grgljanje usta i grla pomoći će u ublažavanju simptoma bolesti.

Sadržaj web stranice zdravlje.ba namijenjen je poboljšanju informisanosti, a ne zamjeni kontakta između korisnika web stranice i njegovog liječnika. Web stranica zdravlje.ba namijenjena je isključivo u informativne i obrazovne svrhe. Prije nego što prihvatite medicinski savjet sadržan na našoj web stranici, morate se obratiti liječniku. Administrator ne snosi nikakve posljedice koje proizlaze iz upotrebe podataka sadržanih na web stranicama. Trebate li liječničku konsultaciju ili recept? Obavezno se obratite vašem liječniku porodične medicine.