Iako stvara priličnu nelagodu, prema riječima stručnjaka postoji dobar razlog zašto osjetimo bol kad popijemo jako hladno piće…

Bol je i u ovom slučaju obrambeni mehanizam koji nam javlja da nešto sa zubima nije u redu, pa su šanse velike da ćemo reagirati i posjetiti na vrijeme stomatologa, smatra glasnogovornik Američke asocijacije stomatologa, Julius Manz .

“Ako zagrizete nešto prehladno ili vruće, ili ako je zub pri korijenu već dovoljno istrošen, osjetiti ćete bol zbog koje ćete paziti da ne grizete na tu stranu i tako čuvati zub. Dakle, radi se prvenstveno o zaštitnom mehanizmu”, smatra Manz te dodaje da bi bilo gore da bol ne osjetimo i tako zub oštetimo do kraja.

BOLNA ZUBNA PULPA
Zubna pulpa je meko tkivo prožeto živčanim vlaknima, nalazi se u središtu zuba i okružena je dentinom (unutarnji sloj zuba) i caklinom. Radi se o najosjetljivijem dijelu zuba i oštećenja mogu izazvati jaku bol jer se tu nalaze i krvne žile i živci.

“Bol je jedini način na koji pulpa zna odgovoriti na toplo/hladno i slične podražaje. Na primjer ako popijete nešto jako vruće, pulpa će odgovoriti tako da vi osjetite bol…” pojašnjava Manz.

OŠTEĆEN LIGAMENT
Pulpa nije jedini izvor boli. Parodontni ligament, koji služi kao vezivno tkivo između zuba i kosti može također biti uzrok: “Tko god je bio kod ortodonta će reći kako su mu zubi bolni, što dolazi od osjetljivosti paradontalnog ligamenta” pojašnjava Manz.

Kako i pulpa i ligament mogu biti osjetljivi i odavati iste simptome, teško je znatno odakle se bol javlja, a upravo je to zadaća, a i izazov, za svakog stomatologa.