Gonoreja, kapavac ili triper je zarazna bolest koja se prenosi spolnim putem. Bolest uzrokuju bakterije koje ulaze u tijelo kontaktom sa zaraženom osobom. Postoje i situacije kada je gonoreja izazvana korištenjem javnih zahoda ili nedovoljnom higijenom.
Put prijenosa i rizične skupine

Prenosi se vaginalnim, oralnim i analnim odnosom. Može se prenijeti i prstima nakon kontakta s inficiranim dijelom tijela, ali i prolaskom čeda kroz porođajni kanal. Povećani rizik imaju osobe koje često mijenjaju spolne partnere i prakticiraju nezaštićeni spolni odnos. Širenju infekcije pogoduju mjesečnica, intrauterini uložak (spirala), kao i zahvati na maternici (pobačaj).

Većina gonokoknih upala nastaje u adolescenata i često je udružena s klamidijom. Neliječena gonoreja povećava rizik prijenosa HIV-a. Za razliku od većine spolno prenosivih bolesti, pogađa u prvom redu muškarce. Nakon prvog kontakta rizik od infekcije je 50%, uz 3 do 5 dana inkubacije ( vrijeme od infekcije do pojave prvih simptoma). U 20% pacijentica gonoreja se nalazi na više lokacija – rodnica, mokraćna cijev, rektum, ždrijelo.

Simptomi gonoreje
Kod žena se uglavnom radi o tihoj, asimptomatskoj upali, dok se u muškaraca simptomi javljaju kroz 10 dana. Tiha upala je glavni krivac za kasno postavljanje dijagnoze i prenošenje bolesti. Često situaciju dodatno kompliciraju paralelne upale klamidijom ili trihomonasom.

 

Simptomi gonoreje kod žena su:
U žena se simptomi gonoreje javljaju u prosjeku u roku od 7-14 dana. Najteži stadij infekcije gonorejom može se potpuno zanemariti – povezani iscjedak može biti povezan s drugim bolestima. Kao rezultat toga, žene se liječniku obraćaju samo kad gonoreja postane kronična. Cerviks se smatra primarnim mjestom zaraze kod žena, ali širenje infekcije može zahvatiti jajnike, jajovode i maternicu. Osim toga, žene se žale na:

 • osjećaj pečenja i bol koji prate mokrenje;
 • svrbež i infekcije oko anusa,
 • bol tokom spolnog odnosa
 • bol i nelagoda u donjem dijelu trbuha,
 • visoka temperatura,
 • pojava menstruacije u sredini ciklusa

Trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom o simptomima gonoreje. Venereolog je specijalist za polne bolesti, ali uznemirujuće lezije kože može provjeriti i ginekolog ili urolog. Ako nismo sigurni kome se obratiti, dijagnozu možemo započeti i posjetom ordinaciji porodične medicine.

Simptomi gonoreje kod muškaraca su:
 • bjelkasto – žuti iscjedak,
 • dizurične tegobe – peckanje, žareća bol pri mokrenju.

Gonoreja koja se javlja izvan genitalija

Gonoreja je stanje koje može uticati ne samo na vrat maternice kod žena ili mokraćnu cijev kod muškaraca, već i na druga područja ljudskog tijela.

1. Gonokokni faringitis – u većini slučajeva ne daje nikakve simptome, ali u nekim slučajevima karakterizira oticanje nepčanih lukova i stražnjeg dijela grla te crvenilo. Uz to se mogu pojaviti gnojni iscjetci.

2. Gonokokni proktitis – To se obično događa kod ljudi koji imaju analni seks i, poput gonokokne upale grla, može biti asimptomatski. U simptomatskom obliku bolesti, u bolesnika se javlja peckanje i svrbež anusa, problemi s prolazom stolice i izlučivanje sluzavih sekreta iz anusa.

3. Difuzna gonoreja – bakterije se šire krvlju (najčešće u žena). Simptomi ovog oblika bolesti su lezije kože i bolovi u zglobovima .

4. Gonokokni konjunktivitis – stanje je koje se javlja uglavnom kod dojenčadi zaražene tokom poroda. Simptomi se razlikuju po težini, a ako se ne liječi, bolest može dovesti do oštećenja rožnice i oštećenja vida.

Gonoreja – dijagnoza bolesti
U dijagnozi gonoreje važno je obaviti medicinski razgovor s pacijentom i provesti testove na prisutnost gonoreje . U tu svrhu (ovisno o mjestu bolesti) uzima se obrisak iz rodnice, mokraćovoda, vrata maternice ili grla i rektuma. Ova se metoda češće koristi kod muškaraca. Bris iz rodnice uzet od žene ispituje se na prisustvo bakterijskih gena ili se koristi za uzgoj bakterija. Zatim se uzorak sekreta s odgovarajućim medijem stavi na ploču i inkubira dva dana dok bakterije ne stvore kolonije vidljive golim okom.

Stoga dijagnostički testovi na gonoreju uključuju: mikroskopske testove (Gramova metoda ili metil plavo), bakterijske kulture, PCR i LCR. Ako se sumnja na gonoreju, preporučuje se i test fermentacije šećera kako bi se razlikovalo između bakterija koje uzrokuju stanje i meningokokne bolesti .

Ako se pacijentu dijagnosticira gonoreja, trebaju se provesti i drugi testovi na druge spolne bolesti, poput sifilisa.

Kako izliječiti gonoreju?

U slučaju pojave simptoma gonoreje, trebali biste posjetiti liječnika koji će vas nakon dijagnoze uputiti na farmakološki tretman. Također je potrebno davati lijekove partneru s kojim pacijent s gonorejom ima spolni kontakt.

Gonoreja se liječi pod liječničkim nadzorom antibioticima ( penicilin ) i cefalosporinima, ali neki sojevi gonokoka postali su rezistentni na ovu vrstu antibiotika. U takvoj se situaciji koristi, na primjer, doksiciklin.

UPOZORENJE!

Treba imati na umu da pokušaj samostalnog liječenja gonoreje može dovesti do hronične infekcije i komplikacija.

Zbog svoje strukture i sastava genitalnih sekreta mladih djevojaka lako se zaraze posredno, npr. Zajedničkom upotrebom iste spužve. Tada se infekcija širi na rodnicu i vulvu, a liječenje, kao i kod odraslih, uključuje antibiotike.

Možete li se potpuno izliječiti od gonoreje?

Da, gonoreju je moguće izliječiti u potpunosti. Nakon najmanje tri dana od završetka liječenja, pacijent bi trebao biti podvrgnut kontrolnom bakterioskopskom pregledu

Komplikacije gonoreje

Zanemarivanje simptoma gonoreje, nepriznavanje bolesti, neliječeno ili neadekvatno liječenje može dovesti do komplikacija kao što su:

 • diseminirana gonokokna infekcija (0,5–3% slučajeva) – može biti posljedica sepse koja je posljedica udara gonoreje u krv, kojom se prenose u različite unutarnje organe;
 • zglobni i kožni sindrom – prate ga bolovi i artritis (uglavnom gležanj, koljeno, metakarpofalangealni i zglobni zglob), u više od polovice slučajeva lezije kože pojavljuju se na području zglobova (mrlje, kvržice, hemoragijske erupcije);
 • meningitis ;
 • infekcija cijelog genitourinarnog sistema;
 • epididimitis kod muškaraca ;
 • prostatitis ;
 • Upala Tysonove žlijezde (unutar prepucija i frenuluma) – ta upala ponekad može biti jedini simptom gonoreje kod muškaraca;
 • neplodnost;
 • adneksitis kod žena ;
 • upala većih vestibularnih žlijezda (Bartholina) – može se pojaviti u žena, što se očituje oteklinom, bolovima (često jačim u hodu) i nakupljanjem gnojnog iscjetka na velikim usnim ustima;
 • infekcija djeteta tokom poroda (što može rezultirati gubitkom vida djeteta).

 

Kako spriječiti gonoreju?

Evo nekoliko praktičnih savjeta koji igraju važnu ulogu u prevenciji gonoreje.

 • Pokušajte ostati u monogamnoj vezi i izbjegavajte spolne odnose s velikim brojem partnera.
 • Ne zaboravite redovno i pravilno koristiti kondome za zaštitu od spolnih bolesti.
 • Sve trudnice treba pregledati na gonoreju.
 • Obavezno testirajte na HPV, sifilis ili klamidiju, jer gonoreja često koegzistira s tim bolestima.
 • Ne zaboravite promatrati vlastito tijelo.
 • Izbjegavajte slučajne spolne odnose.
 • Izbjegavajte spolni odnos sa ili tokom liječenja zaraženih osoba.
 • Kad koristite javni zahod, nemojte sjediti na školjci.
 • Ne dijelite s drugima (npr. S članovima kućanstva) predmete za osobnu higijenu, npr. peškire , spužve za pranje.
 • Apsolutno izbjegavajte posuđivati ​​rublje od nekoga drugog – donje rublje ili kupaći kostim.

Sadržaj web stranice zdravlje.ba namijenjen je poboljšanju informisanosti, a ne zamjeni kontakta između korisnika web stranice i njegovog liječnika. Web stranica zdravlje.ba namijenjena je isključivo u informativne i obrazovne svrhe. Prije nego što prihvatite medicinski savjet sadržan na našoj web stranici, morate se obratiti liječniku. Administrator ne snosi nikakve posljedice koje proizlaze iz upotrebe podataka sadržanih na web stranicama. Trebate li liječničku konsultaciju ili recept? Obavezno se obratite vašem liječniku porodične medicine.