Uz ovih 5 savjeta svatko može staviti akne pod kontrolu, ali kako znati da su znak policističnih jajnika?

1021

Činjenica je da mnoge žene u dvadesetim, tridesetim, četrdesetim i kasnijim godinama života vode tihu borbu s kožnim problemima.

Zašto se pojavljuju akne?

Iako ne postoji točan uzrok hormonalnih akni, postoje neki čimbenici njihovog nastajanja: proizvodnja sebuma (masnoće), genetika, bakterije, prehrana, lijekovi, itd. Hormonska neravnoteža igra važnu ulogu u proizvodnji sebuma, što znači da će u nekim danima u mjesecu vaša koža biti sklonija stvaranju masnoće, a to će uzrokovati akne na licu i drugim dijelovima tijela.

Što se događa s hormonima tijekom normalnog menstrualnog ciklusa? Koncentracija hormona se mijenja jer se tijelo priprema- prvo za ovulaciju, a zatim za trudnoću. Menstrualni ciklus sastoji se od folikularne faze, faze ovulacije i lutealne faze. Folikularna faza počinje prvog dana menstruacije i traje do početka ovulacije. U prvih nekoliko dana koncentracija estrogena i progesterona vrlo je niska. Tada razina estrogena počinje rasti i do ovulacije doseže najvišu vrijednost. Nakon toga, jajna stanica napušta jajnike i kreće prema maternici. Obično je to dan u mjesecu u kojem se osjećate najljepše: vaša koža je čista i sjajna, a tijelo zaobljeno i ženstveno. Nakon ovulacije, razina estrogena naglo opada, dok razina progesterona počinje rasti što označava početak lutealne faze koja vas priprema za trudnoću. U slučaju da ne zatrudnite, razina progesterona opada i započinje menstruacija.

Kako staviti akne pod kontrolu?

Iako su hormoni krivci za vaše muke s aknama, nemojte misliti da ste nemoćni! Postoji nekoliko stvari koje mogu pomoći u borbi protiv kožnih upala. Možda se akni nećete riješiti zauvijek, no prateći ove savjete možete ih držati pod kontrolom:

1. ZDRAVE NAVIKE

Poslovicu “U zdravom tijelu, zdrav duh” možete iskoristiti kao motivaciju, samo što je u ovom slučaju riječ o zdravoj koži. Kako biste krenuli u bitku protiv akni, potrebno je da imate zdravu i raznoliku prehranu. Izbjegavajte masnu te previše slanu i slatku hranu. Kod jačih upala savjetujemo i da izostavite mliječne proizvode, prerađeni šećer i jednostavne ugljikohidrate jer su to sastojci koji utječu na nagli porast šećera u krvi što za posljedicu ima povećanje upala u tijelu i na koži. Vrijeme je da pokažete svoje kulinarske vještine i kreirate zdrave i ukusne obroke. Također, bilo bi važno da u svoju svakodnevicu uključite tjelovježbu jer se vježbanjem ubrzava i pospješuje krvotok, što donosi koži svježi kisik te uklanja toksine iz tijela.

2. KVALITETAN SAN

Ne kaže se uzalud beauty sleep, odnosno san za ljepotu. Kvalitetno spavanje smanjuje razinu kortizola u tijelu. Odnosno, ako ne spavate dovoljno, koža će vam biti blijeda i suha, a ne sjajna i svježa kakva bi trebala biti. Također, kako kortizol utječe na lučenje sebuma, možete očekivati pogoršanje stanja kože. Ostavite televizijsku seriju ili poglavlje knjige za sutra i spremite se za krevet. Ujutro ćete u ogledalu primijetiti zahvalnost vaše kože.

3. NJEGA KOŽE

Ako su vam predmenstrualne akne česte, vrijeme je da poboljšate svoju rutinu njege kože. Probajte ubaciti salicinu ili glikolnu kiselinu u noćnu njegu kako bi koža bila hidratizirana i dok spavate. I ne zaboravite tijekom dana piti puno vode kako biste se hidratizirali i iznutra.

4. KONZULTACIJE S LIJEČNIKOM

Ako vam niti jedna od spomenutih metoda ne pomogne, vrijeme je da razmislite o posjeti liječniku. Brojne su situacije gdje akne ukazuju na ozbiljniju bolest. Isto tako, postoji mogućnost da se radi o kožnoj bolesti, za što će vam trebati pomoć dermatologa.

5. HORMONSKA TERAPIJA

U slučaju da vaše akne nisu povezane s ozbiljnijom bolesti, liječnik bi vam mogao preporučiti kontracepcijske pilule. One smanjuju koncentraciju androgena i stabiliziraju koncentraciju estrogena i progesterona što rezultira čišćom i zdravijom kožom. Ako vas zanima liječenje akni kontracepcijskim pilulama, savjetujemo vam da razgovarate sa svojim ginekologom i razmotrite njihove prednosti i nedostatke.