Često vas boli trbuh i imate problema s probavom? Liječnica upozorava na poremećaj koji se sve više javlja

805

Iako poremećaj ne predstavlja životno ugrožavajuće stanje, može narušava kvalitetu života

U današnje vrijeme prevalencija sindroma iritabilnog crijeva ima tendenciju rasta što se može pripisati modernom načinu života koji podrazumijeva ubrzani tempo, prevelike ambicije, kontinuiranu psihičku napetost i stres, manjak fizičke aktivnosti te konzumaciju brze i konzervirane hrane.

Iz svakodnevne prakse liječnica uočava da značajan broj pacijenata sa simptomima sindroma iritabilnog crijeva kao vodeći stresni čimbenik navodi aktualnu pandemiju

Koje male promjene možete uvesti u rutinu?

1. SMANJITE ILI ELIMINIRAJTE ALKOHOL

Alkohol iritira, a samo jedno piće može uzrokovati gastrointestinalne probleme u nekih ljudi.

2. IZBACITE KAVU (UKLJUČUJUĆI I ONU BEZ KOFEINA)

Zbog kofeina mogu se javiti simptomi sindroma iritabilnog crijeva, a zrna kave sadrže enzime koji iritiraju probavni trakt.

3. PRIPAZITE NA UNOS MLIJEČNIH PROIZVODA

Ako vam mlijeko i drugi mliječni proizvodi smetaju, možda ste netolerantni na laktozu. Porazgovarajte s liječnikom o tome što može biti uzrok vašeg problema. Mliječni proizvodi smetaju nekim osobama sa SIC-om, čak i kada nisu netolerantni na laktozu.

3. PROBAJTE PROBIOTIKE

Probiotici, poput lactobacillusa, kod nekih ljudi mogu smanjiti bol u trbuhu i plinove.

4. PRIPAZITE ŠTO PIJETE

Pijte osam čaša vode dnevno. Poželjno je izbjegavati i gazirana pića. Sokovi često sadrže kofein i umjetne zaslađivače, pa može doći do gastrointestinalnih problema.

5. JEDITE ČETIRI DO PET MALIH OBROKA DNEVNO

Ovako nećete pregladnjeti i dovesti se u situaciju u kojoj se prejedate. Veliki obroci također mogu uzrokovati grčeve i proljev. Uravnotežite unos vlakana.