Liječnik savjetuje koja mjesta trebate izbjegavati u pandemiji, čak i ako su otvorena

1002

Uz nove sojeve koronavirusa, koji se puno lakše prenose, i moguće su smrtonosniji od onog prvog, lako je zaključiti da nije na odmet biti oprezan.

“Susrećemo se s novih 3000 do 4000 smrtnih slučajeva u danu u Americi“, navodi dr. Anthony Fauci, glavni savjetnik američkog predsjednika i direktor Nacionalnog Instituta za alergije i zarazne bolesti te dodaje kako je dovoljno pogledati brojke i shvatiti kako se mora nešto drugo poduzeti u cilju zaštite. Dodaje kako postoje neka mjesta na koja ne biste trebali ići čak i ako su otvorena. O kojim se to mjestima radi, otkrivamo u nastavku teksta.

IZBJEGAVAJTE OBROKE U ZATVORENIM PROSTORIMA
Ono što se smatra takvim mjestima su zatvoreni objekti čiji kapacitet sjedenja nije organiziran tako da između svakog stola bude 2 metra razmaka, a ako nije tako organiziran prostor to znači i veliki rizik od zaraze. Od kad je započela pandemija, dr. Fauci ističe kako naručuje hranu dostavom, a restorane naziva opasnim mjestom jer većinom nemaju dobru ventilaciju, a maska se mora skinuti kako bi se obrok pojeo, što znači da se kapljice iz vaših usta šire prostorijom. Prema njegovim procjenama, možda će biti potrebno nekoliko mjeseci u drugoj polovini ove godine, ili čak nakon što prođe godina dana da bi se sigurno jelo u restoranima.

“Osjećam se loše jer restorani gube posao i osjećam skoro pa i obavezu da se kvartovski restorani otvore, pa iako mogu sam kuhati kod kuće, nekoliko puta na tjedan naručujem hranu iz restorana kako bih ih podraži“, izjavio je Fauci.

TREBA IZBJEGAVATI OKUPLJANJA
Dr. Fauci krivi obiteljska okupljanja za blagdane, u trenutcima kada vlada tako jaka pandemija, za širenje zaraze. Samo zato što su ukrasi za bor vraćeni na tavan ne znači da se smijete opustiti, a isto vrijedi i za cijepljenje. „Cjepivo nije zamjena za pridržavanje standardnih mjera zaštite – nošenje maske, držanje razmaka, okupljanja u zatvorenim prostorima. Cjepivo je samo dodatak za sigurnost sve dok broj novo zaraženih ne bude minimalan i prestane biti prijetnja za zdravlje ljudi“, dodao je.

IZBJEGAVAJTE BAROVE
Centar za prevenciju i zaštitu od bolesti navodi: „Prilika za širenje virusa se povećava u restoranima i barovima, ako ljudi ne drže dovoljan razmak“. Fauci se s time slaže i jednostavno savjetuje da izbjegavate kafiće. Kako je većina kafića bez terasa, a i nudi alkohol, velike su šanse da ćete se previše opustiti i zaboraviti na mjere prevencije. A da ne spominjemo kako je nemoguće piti pivo dok nosite masku…

Kako ostati zdrav dok traje pandemija?
Život uz koronavirus nas je naučio novim navikama koje nas mogu sačuvati od bolesti. No čak i ako nosite masku i pazite na distancu i perete ruke, postoje neke uobičajene navike koje mogu sve poništiti, a vjerojatno ih niste svjesni. Ako je vjerojatni znanosti, kopanje nosa je jedna od njih.

KOPANJE NOSA
„Nije neka novost da kopanje nosa znači i lakši pristup bakterijama u organizam, ali možda ne znate da tim činom, prstom u nos i unosite bakterije i viruse koji se nalaze na rukama, a upravo je to ono što ne želite“, pojasnio je Paul Pottinger, specijalist za infektivne bolesti iz Washingtona. Nos je idealan put za unos virusa jer se u njemu nalazi tanka i osjetljiva koža na kojoj lako nastaju ranice, posebno kad nos kopate, a kroz njih mogu u organizam ući i oku nevidljive čestice. Vrijeme je dakle da zaboravite na ovu naviku.

GRICKANJE NOKTIJU
Potreba za grickanjem nokta se može javiti uslijed nervoze, uzbuđenosti ili dosade, ali je svakako jako loša ideja u periodu kada prijeti koronavirus. Profesorica epidemiologije na sveučilištu u Bostonu, Ellie Murray, napominje da je ovo iznimno jednostavna način za unos virusa u organizam.

“Što god činili, a da pomaže virusu da uđe u organizam putem tankih sluznica na licu samo povećava rizik od zaraze“, pojasnila je

DIJELITE ČAŠE, TANJURE…
Pribor za jelo, hranu ili tanjur… sve su to stvari koje danas ne biste trebali dijeliti s drugima jer je idealan način za prijenos virusa. Studija provedena od strane Centra za kontrolu i prevenciju bolesti je potvrdila kako dijeljenje posuđa može povećati šanse da ćete se zaraziti za čak tri puta.

DIRATE LICE
Jedan od prvih savjeta stručnjaka kada je krenula padnemija je još uvijek nešto teži za prihvatiti. Iako će nošenje maski olakšati zadatak, ta navika da se rukama diraju oči, nos, lice i usta je toliko podsvjesna da ćemo ga svi, prije ili kasnije, ipak dodirnuti i to uopće nećete primijetiti. “S obzirom na broj površina koje dodirujemo u danu, diranje lica prljavim rukama će uvelike povećati šanse da ćete njima virus prenijeti u tijelo“, ističe dr. Vandana A. Patel, te dodaje da je važno biti svjestan navike diranja lica, pomicanje kose s lica ili diranja prištića te pokušati izbjeći te pokrete pod svaku cijenu.