Lišaj je hronična bolest kože. Očituje se kao papulozne, vezikularne ili pigmentirane lezije na koži ili sluznici. Uzroci lišaja nisu u potpunosti poznati – bolest ima različite oblike (lichen planus, lichen sclerosus), a njezin razvoj potiču različiti faktori, uključujući autoimune faktore. Kako se impetigo manifestira i kako ga liječiti?

Simptomi

  • Crvenilo obraza
  • Mali prištići ispunjeni ljepljivom smeđom tekućinom

Odakle dolazi impetigo?

Uzroci impetiga, etiologija bolesti, nisu u potpunosti poznati. Lišaj ima mnogo sorti, ali u većini slučajeva nije jasno što je uzrokovalo. Neke vrste lišajeva rezultat su autoimunih poremećaja (bolesti štitnjače, dijabetes, alopecija areata), drugih lijekova, a ponekad se izvor bolesti ne može jasno identificirati. Za faktore koji pogoduju pojavu lišaja smatra stres, genetska predispozicija, virusne bolesti ili popratne hormonalne promjene.

Lišajevi i impetigo – kako se razlikuju?

Unatoč sličnom nazivu, impetigo i impetigo su nepovezana stanja koja utiču na kožu. Lišaj je kronična bolest kože i sluznica nejasne etiologije, dok impetigo uzrokuju bakterije. Simptomi impetiga se u nekim slučajevima spontano rješavaju, ali također se koriste lokalni ili opći antibiotski tretmani.

Impetigo je bakterijska bolest koja uzrokuje upalni proces u epidermi ili dermisu. U tijeku bolesti mogu se pojaviti žuljevi (mjehurići impetiga), ali također se vidi i impetigo bez žuljeva. Mogu se razlikovati sljedeće vrste impetiga:

 • bulozni impetigo novorođenčeta – uzrokovan stafilokoknom infekcijom, osjeća se u prvim sedmicama života novorođenčeta i manifestira se kao gnojni mjehurići i mjehurići na koži;
 • zarazni impetigo – uzrokuju ga Streptococcus pyogenes (gnojni streptokokus) i Staphylococcus aaureus (zlatni stafilokon) ; zaražena osoba obično razvije gnojne bulozne lezije na licu (oko nosa i usta) i na noktima, ali postoje i infekcije bez žuljeva.

Kako izgleda lišaj i gdje se pojavljuje?

Lišaj je lezija kože koja se može pojaviti na raznim dijelovima tjelesne kože, noktima i sluznicama. Lezije lišaja razlikuju se po izgledu i mjestu – sve ovisi o vrsti bolesti. Plikovi, papule, čepovi od rogova i otekline prilično su tipični. Boja lezija koje prate lišajeve također je raznolika – mogu biti mliječno bijele, crvene, hrđave, plave ili čak sa zlatnim obrubom.

Lichen sclerosus – genitalni i ekstra-genitalni

Jedna vrsta lišaja je lichen sclerosus , koji često utječe na genitalije i anus, ali ponekad (u oko 15-20% slučajeva) poprimi izvan genitalni oblik i opaža se u drugim dijelovima tijela, na pr. bedra, zadnjica. Ova vrsta lišaja je upalna i može utjecati na kožu, kao i na sluznicu. Može se javiti kod žena i muškaraca, ali češće se dijagnosticira kod žena. Simptomi koji ukazuju na sklerozu lišaja su:

 • svrbež;
 • ravne mrlje (pojedinačne ili difuzne);
 • bjelkaste papule (nijansa porculana ili slonovače);
 • teleangiektazije i keratinski čepovi – moguće u poodmakloj fazi bolesti;
  ožiljci;
 • Koebnerov simptom – pojava nakupina duž linije ogrebotina;
  u slučaju genitalnog oblika također: promjene s eritemom, erozijama, atrofijom kože.

Ne zna se točno što uzrokuje lišaj skleroza. Sumnja se da ima genetsku ili autoimunu pozadinu, a može biti uzrokovana infekcijama i hormonalnim poremećajima. U liječenju lišaja skleroza koristi jake kortikosteroide (masti, kreme, injekcije), hormonsku terapiju i topikalne retinoide, inhibitore kalcineurina. Također se koriste i drugi oblici terapije, uključujući fototerapiju i dinamičku fototerapiju (PDT), kao i kirurške metode. Ekstra genitalni lišaj sklerozus je teže liječiti.

Lichen sclerosus ne treba podcjenjivati, uvijek posjetite liječnika i započnite liječenje. Ako se ne liječe, kronične upalne promjene na području genitalija mogu dovesti do komplikacija poput poteškoća s mokrenjem, fimoze, dispareunije, bolne erekcije, pa čak i karcinoma skvamoznih stanica (SCC).

Opis bolesti

Impetigo je gnojna upala površinskog sloja kože, tj. epidermisa. Može ga uzrokovati jedna od jedna od dviju bakterija: streptokok grupe A ili stafilokok aureus. Iako bolest može zahvatiti bilo koji dio tijela, najčešće se pojavljuje na izloženim dijelovima kože. Bolest najčešće zahvaća djecu, a njenom nastanku pogoduje sredina s niskim higijenskim standardom. Tako se kod mališana bolest najčešće pojavljuje na licu, a naročito oko nosa i usta te na nogama i rukama.

Simptomi

Blagi oblik impetiga najčešće je uzrokovan streptokokom grupe A. Početni simptomi javljaju se u obliku malih prištića. Oni ubrzo nakon izbijanja pucaju dok iz njihove unutrašnjosti izlazi ljepljiva smeđa tekućina koja se na kraju osuši i pretvara u kraste koje prekriju sve zaražene dijelove. Prištići mogu biti posve mali ili čak veličine novčića. Impetigu je svojstveno da se pojavi u predjelu oko nosnica gdje koža postaje crvena i nadražena malim žutim krasticama. Oblik impetiga što ga izaziva stafilokok aureus, može razviti veće količine tekućine u prištićima pa se ovi i duže zadržavaju na koži, bez pucanja.

Prevencija

Najbolji način prevencije ove bolesti je besprijekorna osobna higijena. Zaraza se može prenijeti ručnikom ili sapunom koji je koristio oboljeli od impetiga kao i tjelesnim dodirom te preko posteljine. Prilikom svakog pranja koristite čisti ručnik. Iskorištene ručnike perite odvojeno od ostalog prljavog rublja.

Liječenje

Inficirane dijelove perite toplom vodom i blagim sapunom najmanje tri puta dnevno. Ovakav režim može izliječiti blaži oblik zaraze. Ako se zaraza proširila, liječnik će oboljeloj osobi preporučiti antibakterijske kupke. Njih će morati upotrebljavati i ostali članovi obitelji jer je impetigo iznimno zarazan. Kod liječenja klasičnih slučajeva impetiga od velike će koristi biti mast mupirocin za koju je potreban liječnički recept. Ako mupirocin ne postigne željeni učinak u roku 48 sati, liječnik će oboljeloj osobi propisati oralni antibiotik npr. penicilin ili eritromicin. Liječnik vam može preporučiti i injekcije penicilina koje će spriječiti razvoj teže infekcije, skratiti vrijeme liječenja i smanjiti mogućnost ponovne pojave bolesti.