Urinarna retencija je zadržavanje mokraće, odnosno nemogućnost da se mjehur u potpunosti isprazni.

Zaostatak urina najčešće se događa nakon mokrenja, no postoji mogućnost akutne retencije kada je mokrenje potpuno onemogućeno.

Uzroci retencije

Razni su uzroci zadržavanja mokraće u mjehuru, no uobičajeni su problemi s mišićem mjehura,, benigno proširenje prostate, rak prostate, sužavanje mokraćne cijevi zbog infekcije ili nakon operacije te blokada mokraćnoga sustava zbog kamenaca.

Razlozi za retenciju su obstrukcija na vratu ili ispod vrata mjehura ili u mokraćnoj cijevi te na njenom izlazu. Drugi razlog je nesposobnost mjehura da istisne mokraću, bilo neurološki ili uslijed dekompenzacije mišića mjehura, piše dr.med. spec. urolog Neven Kapun.

Vrste retencije

Urinarna retencija može biti akutna ili kronična.

Akutna je ona koja se dogodi iznenada i u potpunosti je onemogućeno mokrenje. U takvom mjehuru može biti i po 1000 do 2000 ml urina. Kronična je svako zaostajanje urina nakon mokrenja koje se pojavljuje u dužem vremenskom razdoblju. Prije svega se misli na ostatni urin veći od 200 ml, objašnjava liječnik

Kod akutnoga zadržavanja mokraće dolazi do iznenadne jake boli u mjehuru koja se pojačava te do nemogućnosti mokrenja. Simptomi kronične retencije vezani su uz simptome donjih mokraćnih puteva, u smislu otežanog ili učestalijeg mokrenja, ponekad bježanja urina i učestalih upala. Kroničnu retenciju oboljeli ne osjete sve dok se ne razvije infekcija mokraćnih puteva ili urinarna inkontinencija.

Stariji muškarci sa povećanom prostatom su najugroženija skupina, no liječnik Kapun ističe kako su neurološki uzroci česti razlog retencije i kod muškaraca i žena.

Liječenje retencije

Zadržavanje mokraće dijagnosticira se mjerenjem zaostalog urina ultrazvukom te u nekim slučajevima i testovima za mjerenje sposobnosti mjehura (cistometrijom i urodinamikom), a liječenje često zahtjeva ozbiljne postupke.

Najčešće se mjehur isprazni jednokratno ili se postavlja stalni urinarni kateter. Kod kroničnih retencija sa većim zaostacima liječi se osnovni uzrok bolesti. Ili lijekovima ili operacijom. Ako to nije moguće pacijenta se pokuša naučiti samokateterizacija pa sami 4-6 puta dnevnokateterima prazne mjehur, napominje Nenad Kapun

Zadržavanje mokraće proširuje mjehur: istina ili mit?

Često ste se susreli sa teorijom kako je ponekad dobro zadržavati mokraću u mjehuru kako bi se isti proširio te imao sposobnost duljega zadržavanja urina. To je dobro za ljude koji moraju puno vremena provoditi u vožnji ili prirodi te nemaju kada otići na toalet.

Kod prekomjerno aktivnog mjehura kod kojeg je mjehur naviknut da pohranjuje manje količine urina (do 200 ml), uz lijekove pacijentima savjetujemo da odlažu mokrenje i tako mjehur naviknu na u običajni kapacitet od 300 do 450 ml urina, piše urolog Kapun