Ovaj pregled nemojte raditi barem četiri sedmice nakon cijepljenja

1144
09.02.2021.,Sibenik - U sibenskom Domu zdravlja prvih 10 pacijenta u Hrvatskoj cijepljeni su cjepivom AstraZeneca. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Izbjegnite pogrešne dijagnoze.

Jednom kad ste se cijepili protiv COVID-a, možda ćete poželjeti odmah posjetiti doktora kako biste bavili sve pretrage koje ste odgađali. No, prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, postoji razlog zašto neke stvari treba preskočiti i pričekati barem četiri sedmice nakon što ste primili zadnju dozu cjepiva.

Stručnjaci kažu da se to odnosi na mamografiju zato što nakon cijepljenja može doći do naticanja limfnih čvorova, koji se mogu zamijeniti za karcinom. Na stranici centra piše kako bi se trebalo s tim pregledom pričekati i 4-6 tjedana nakon cijepljenja.

“Osobe koje su primile cjepivo mogu primijetiti da im se ispod pazuha stvorio čvor, blizu mjesta gdje su cijepljenja. Radi se o normalnoj posljedici cjepiva koja otkriva da se u tijelu stvara zaštita od bolesti“, stoji na stranici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Kako se navodi i u magazinu Forbes, radi se o čestoj posljedici cijepljenja i kod muškaraca i kod žena. To samo znači da su šanse za lažno pozitivnim nalazom puno veće.

NE ODGAĐAJTE MAMOGRAFIJU DULJE OD 6 TJEDANA
Pametno je dakle pričekati određeno vrijeme da pristupite mamografiji, ali nema razloga da odmah danas ne zakažete pregled u tom periodu. Dr. Jeffrey Hawley, radiolog, nedavno je rekao za magazin Best Life da pacijenti ne bi trebali odgađati mamografiju ili cijepljenje, posebno ako će to dovesti do još duljeg odgađanja ili potpunog zanemarivanja pregleda.

NE PANIČARITE AKO SE NA MAMOGRAFU POJAVI KVRŽICA
Čak i ako ste pričekali 6 sedmica da napravite mamografiju, ponekad se može pojaviti na nalazu i kvržica koja je ustvari posljedica cijepljenja. Nemojte paničariti, posebno ako u obitelji imate rak dojke u povijesti.

Dr. Rebecca Gamms, radiolog, je izjavila kako u tom slučaju doktori savjetuju da se pregled ponovi nakon 2 ili 3 mjeseca kako bi se limfni čvorovi mogli vratiti u normalu. Doktor će vjerojatno rjeđe preporučiti biopsiju, obzirom da može doći do spomenute pogreške.

NE ODGAĐAJTE MAMOGRAFIJU AKO STE UGROŽENA SKUPINA
Dok doktori mole žene da odgode na nekoliko sedmica mamografiju, također mole i one koji su u rizičnoj skupini da ih ne preskači i ne odgađaju.

RAK DOJKE NE BOLI, PREPOZNAJTE SIMPTOME NA VRIJEME
Treba poznavati moguće znakove i simptome, koji upućuju na promjene u dojci (možda i na rak) kao što su:

• čvorić ili zadebljanje u dojci koje se drugačije pipa u odnosu na okolno tkivo,
• promjene u veličini, obliku i izgledu dojke,
• promjene na koži dojke, kao npr. tamna koža,
• uvučene bradavice,
• ljuštenje pigmentiranog dijela kože oko bradavice ili kože dojke,
• crvenilo i naborana koža poput narančine kore,
• iscjedak iz bradavice,
• bol u dojci ili bradavici.

Ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma, obavezno je obratiti se
doktoru.