Diljem svijeta je medicinsko osoblje prvo koje će primiti cjepivo protiv COVID-19 bolesti.
Kako cijepio ulazi i u živote običnih ljudi, što ono nama znači i što znači za trenutnu situaciju kada je pandemija još u jeku?

Na žalost brojke rastu, a stručnjaci smatraju da nas čeka još duga, nesigurna vožnja s ovim virusom. Kažu i da trebati puno vremena da se djelovanje cjepiva na pandemiju primijeti. I dalje ćemo morati paziti na ponašanje i navike jer će većina zabrana vjerojatno trajati još neko vrijeme.

NEĆE BITI PRIMJETNIH PROMJENA U BLISKOJ BUDUĆNOSTI

Dr. Timothy Brewer, profesor na sveučilištu UCLA navodi kako je važno za sve nas da prepoznamo da neće zbog cjepiva doći do momentalnih promjena u društvu.
Život nam je okrenut naopačke tijekom pandemije, a vratiti se u ono nama poznato sigurno neće još neko vrijeme. Izjavio je i kako je prioritet cijepiti zdravstvene djelatnike i rizične skupine, poput starijih ljudi.

No u Kaliforniji, gdje on živi i radi, nema dovoljno cjepiva za sve koji ga trebaju. Nalazi se tamo 2.4 milijuna ljudi kojima je cjepivo potrebno, a cjepiva ima otprilike 1/6 potrebnih doza.

Dr. Dan Culver, pulmolog, također ne može predvidjeti kako će se stvari odvijati, ali se slaže da će trebati vremena kako bi se učinkovito promijenio smjer pandemije. Dodao je kako smatra da bi druga polovina ove godine mogla donijeti promjene.
Ono što se danas vezano za kontrolu virusa će imati veliki utjecaj na zdravstveni sustav u februaru, dodao je. Svaka bi zemlja trebala razviti plan distribucije lijekova i odrediti gdje će se sve cijepiti.