Seboroični dermatitis je zloćudna bolest: mladima se to najčešće događa tokom puberteta – kada im je izgled jedna od najvažnijih stvari u životu. To, međutim, ne znači da su odrasli i mala djeca oslobođeni toga.


Seboroični dermatitis – šta je to?

Seboroični dermatitis obično se manifestira kao suhoća, crvenilo i guste, masne, bijele ili žute ljuske na vlasištu (posebno oko linije kose i iza ušiju). Ova vrsta ekcema često podsjeća na psorijazu , još jednu upalnu bolest kože uzrokovanu preaktivnim imunološkim sustavom .

Seboroični dermatitis nije zarazan i nije alergija, iako ga neke alergije mogu oponašati. Vjerojatni uzrok seboroičnog dermatitisa je upalna reakcija na višak kvasca Malassezia – koji je prirodno prisutan na površini kože. Malessezia je prerasla i čini se da imunološki sustav pretjerano reagira na nju, što dovodi do upalne reakcije koja rezultira lezijama kože.
eboroični dermatitis vjerojatno je povezan s neurološkim poremećajima – Parkinsonovom bolešću , epilepsijom , traumatičnom ozljedom mozga i moždanim udarom. Liječnici ne znaju zašto. Ostali čimbenici uključuju:

  • aktivnost lojnih žlijezda,
  • promjene u barijernoj funkciji kože,
  • ekstremni vremenski uvjeti
  • stres ili umor,
  • pretjerana konzumacija alkohola,
  • pretilost
  • HIV / AIDS .

Seboreični dermatitis može utjecati na ljude svih dobnih skupina, iako je najčešći u novorođenčadi i odraslih između 30 i 60 godina. U dojenčadi se stanje obično riješi samo od sebe i ne vraća se. Međutim, kod odraslih seboreični dermatitis obično ima razdoblja remisije i relapsa koji mogu trajati godinama.

Simptomi

  • Ljuštenje kože

Opis bolesti


Seboroični dermatitis karakteriziran je  kroničnom upalom seboroičnih područja kože. Kod seboroičnog dermatitisa zahvaćeno je vlasište, lice, područje iza ušiju, gornji dio prsišta i u većini slučajeva predio leđa.

Prevencija

Obiteljska anamneza i nasljedna sklonost ka kožnim promjenama   mogu  ukazivati na povećani rizik od  pojave seboroičnog dermatitisa. Uz nasljeđe veliku ulogu ima hormonalni status ,emocionalno stanje, prehrambene navike. Svi navedeni faktori ujedno su i triger za nastanak bolesti. Stoga mjere pravovremene prevencije mogu umanjiti simptome i olakšati sami tijek liječenja.

Simptomi


Seboroični dermatitis se može pojaviti kod djece i odraslih osoba. Promjene karakteriziraju upalne reakcije popraćene ljuštenjem  kože  zahvaćenog predjela. U  odraslih osoba na vlasištu su vidljiva   oštro ograničena žarišta veličine kovanog novca ili veća, ružičasto crvenkaste boje, prekrivana bjelkastožućkastim ljuskama. Žarišta se mogu spajati, prekriti čitavo vlasište i prijeći na kožu čela, vrata i iza ušiju. Kosa se brzo masti, nekad već dan-dva nakon pranja. Osim u vlasištu promjene se mogu javiti i na obrvama, nosnom krilu, na obrazima, bradi, u obliku dosta oštro ograničenih ružičastocrvenih suhih žarišta uz perutanje i svrbež. Rubovi očnih kapaka mogu biti crveni. Na prsima i leđima promjene najčešće poprimaju okruglasti ili ovalni oblik, veličine kovanog novca, lagano zadebljana, crvenkastožućkaste boje. Rijetko su zahvaćeni laktovi i koljena.

Liječenje

Seboroični dermatitis se može liječiti  preparatima kao što su antimikotici, a kroz kratko vrijeme se mogu kombinirati sa kortikosteroidima i potom se stanje mora održavati neutralnim preparatima namijenjenima za seboroičnu kosu i kožu i uglavnom takvi preparati imaju na sebi oznaku DS. Ponekad se primjenjuje sistemska antimikotična terapija sa lokalnim keratoliticima koji uklanjaju ljuske. Lokalni keratolitici se najčešće primjenjuju u obliku maski za kosu. U slučaju superinfekcije bakterijama može se terapija nadopuniti antibioticima bilo lokalno ili sistemski Liječenje treba prilagoditi jačini simptoma,kronološkoj dobi osobe te općem zdravstvenom stanju. Pomoć liječnika svakako treba zatražiti ako su simptomi ponavljajući i kao takvi umanjuju kvalitetu svakodnevnog života.  tijekom  liječenja nužno je zatražiti mišljenje multidisciplinarnog tima stručnjaka zbog uvida u  imunološki, hormonalni, probavni, krvožilni  status osobe kako bi se isključilo prisustvo neke  druge bolest u kojoj je seboroični dermatitis popratna pojava.