Svaki deveti Amerikanac zaražen je oralnim HPV-om, humanim papiloma virusom, što je triput više nego u ženskoj populaciji, rezultati su novog istraživanja.

HPV je jedna od spolno najprenosivijih bolesti. Većina infekcija nema simptoma, no virus može biti uzročnik raka grla, anusa, penisa, grlića maternice, stidnice i vagine te može prouzročiti bradavice i lezije u gornjim dijelovima dišnog sustava.

Po američkom istraživanju među odraslim osobama u dobi između 18 i 69 godina, približno je 11 milijuna muškaraca i 3,2 milijuna žena zaraženo oralnim HPV-om, kažu liječnici. Pokazalo se da je rizik od zaraze kod muškaraca veći u slučaju prakticiranja oralnog spolnog odnosa s muškarcima.

Foto: Dreamstime

Veći broj HPV infekcija među muškarcima mogao bi biti objašnjenje za odnedavno češću pojavu raka grla kod muškaraca nego raka cerviksa kod žena, kaže jedan od autora studije Ashish Deshmukh, sa sveučilišta Florida u Gainesvilleu.

– Odobreno nam je cjepivo protiv HPV-a i za djevojčice i za dječake, čime bi se potencijalan porast broja karcinoma koji se povezuju s HPV-om u budućnosti mogao smanjiti. No slab odaziv dječaka na cijepljenje predstavlja problem, a mogao bi biti još veći – kaže dr. Deshmukh.

U Sjedinjenim Državama cijepljenje protiv HPV-a preporučuje se za djecu od jedanaeste ili dvanaeste godine života. Cjepivo bi ih zaštitilo od virusa i prije nego što se upuste u spolni odnos. Preporučljivo je i cijepljenje tinejdžera i adolescenata. No od prošle godine samo je polovina pozvanih djevojaka i još manje dječaka dobilo cjepivo u dva navrata koje ih štiti od virusa, kazao je Deshmukh.

Najučestalija vrsta raka koja se povezuje s HPV-om je orofaringealni, najčešće skvamozni karcinom, koji se obično prvo razvije u orofarinksu, dijelu grla iza usne šupljine. U velikoj većini od njega obolijevaju muškarci.

Dino Stanin/Pixsell | Autor: Dino Stanin/PixsellFoto: Dino Stanin/Pixsell

I dok cjepivo protiv HPV-a može uvelike pridonijeti sprečavanju ove vrste tumora, ono se trenutačno preporučuje samo osobama do 26 godina.

Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da je visokorizični HPV 16 uzročnik oralnih infekcija kod 7,3 posto muškaraca i 1,4 posto žena. Kod istospolnih partnera tipom 16 je zaraženo 12,7 posto muškaraca i 3,4 posto žena.

Gotovo 20 posto muškaraca s genitalnim HPV-om bilo je zaraženo i oralnim HPV-om, u odnosu na samo četiri posto muškaraca koji nisu imali genitalni HPV.

Moramo se angažirati na boljoj prevenciji među ženama i među muškarcima, ističe dr. Erich Sturgis sa Sveučilišta u Houstonu koji nije sudjelovao u istraživanju.

Nažalost, ne postoji lijek za perzistirajuću infekciju niti screening za brojne karcinome koji se povezuju s HPV-om – kazao je Sturgis i dodao kako smatra da je “iznimno važno pojačati cijepljenje među adolescentima i tinejdžerima”. Podsjetio je na zaštitu kondomima te na redovite kontrolne preglede.