5 činjenica koje biste trebali znati o vodenim kozicama

6175

Vodene kozice su česta i vrlo zarazna bolest koju uzrokuje virus varicella zoster
U većini slučajeva bolest se javlja u djece, iako se može razviti u ljudi bilo koje dobi.

Iako se vodene kozice obično smatraju blagom dječjom bolešću, to nije uvijek slučaj.
Može izazvati ozbiljne komplikacije kod:

 • novorođenčad,
 • bebe,
 • trudnica,
 • odraslih,
 • osoba s oslabljenim imunološkim sistemom (zbog bolesti poput raka i HIV infekcije ili upotrebe lijekova koji potiskuju imunološki sustav, npr. steroida).

Koliko dugo će moje dijete drugima prenositi vodene kozice?

Osoba koja boluje od vodenih kozica može zaraziti ljude iz okoline 2 dana prije pojave osipa, što znači da se dijete može zaraziti od osobe bez vidljivih simptoma.
Nakon infekcije, pacijenti mogu zaraziti druge ljude dok sve lezije ne postanu kore (to obično traje oko 5 dana od pojave lezija)

Mogu li se vodene kozice liječiti antibioticima?

Antibiotici se koriste za liječenje bakterijskih infekcija. Budući da vodene kozice uzrokuje virus, ne mogu se liječiti antibioticima

Postoji li lijek protiv vodenih kozica?

Da, dostupni su antivirusni lijekovi i imunoglobulini, iako su skupi i donose minimalnu korist ljudima koji nemaju simptome drugih bolesti. Međutim, preporučuju se samo u slučaju diseminirane varičele, visoko rizičnih bolesnika, osoba sa slabim imunološkim sustavom ili bolesnika s teškim komplikacijama .

Ako vaše dijete trenutno ima vodene kozice ili sumnjate da je možda bilo izloženo virusu, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste minimalizirali rizik od zaraze članovima obitelji:

 • redovito pranje odjeće i posteljine djece ,
 • pazite da vaša djeca ne dijele igračke, hranu ili pribor za jelo

Simptomi

 • Vrućica
 • Osip na koži
 • Mjehurići ispunjeni tekućinom
 • Svrbež kože

Opis bolesti

Vodene kozice su dječja zarazna bolest uzrokovana Varicella zoster virusom. Bolest je vrlo zarazna, a zahvaća uglavnom mlađu populaciju, rjeđe odrasle. Prenosi se neposrednim kontaktom između dviju osoba pri govoru, kašljanju i kihanju, preko ruku i predmeta ili sadržajem tekućine iz mjehurića.Inkubacija traje obično oko 15 dana. Zaražena osoba postaje zarazna za druge oko sebe u zadnjim danima inkubacije. Većina djece zarazi se virusom do svoje desete godine. Kod djece je bolest blaga, ali kod odraslih postoji opasnost od ozbiljnih komplikacija, poput bakterijske upale pluća. Kad se ova bolest jednom preboli, obično se stekne doživotni imunitet protiv ponovne zaraze. Vodene se kozice mogu prenijeti s trudnice na njezino nerođeno dijete, a posljedica mogu biti urođene mane. Stoga se ženama koje razmišljaju o trudnoći savjetuje da potvrde imunitet krvnom pretragom.

Simptomi

Vodene kozice karakterizira svrbež i osip na koži. Mjehurići ispunjeni tekućinom pucaju i pretvaraju se u kraste koje otpadnu u roku od 9 do 13 dana. Pojavi osipa prethodi blaga vrućica i osjećaj malaksalosti. Mjehurići se šire u razmaku od dva do četiri dana, a najprije se pojavljuju na trupu, potom se šire na ekstremitete, lice i vlasište. Osip se može pojaviti i u ustima te na drugim, unutarnjim dijelovima tijela. Svrbež je katkad neizdrživa pa oboljeli nehotično otkinu krasticu. Na tom mjestu ostaje trajan ožiljak. Mjehurići se mogu inficirati bakterijom stafilokok, obično od češanja. Kod ozbiljnih sekundarnih infekcija ponekad je potrebna hospitalizacija.

Prevencija

Varicella zoster imunoglobulin može ublažiti bolest ili spriječiti njezin nastanak ako se primi u roku od 96 sati nakon izloženosti virusu. Daje se osobama s visokim rizikom za razvoj komplikacija. U rizičnu skupinu spadaju osobe koje nisu preboljele vodene kozice, koje primaju kemoterapiju, imaju imunološki poremećaj, AIDS, leukemiju, limfom ili transplantaciju organa, a bile su izložene vodenim kozicama. Tu spadaju i žene koje su izložene virusu tijekom trudnoće. Cjepivo protiv vodenih kozica, može se dati djeci u dobi od 12 do 18 mjeseci. U dobi od 12 mjeseci do 12. godine života daje se jedna doza, a iznad 12. godine života dvije doze cjepiva u razmaku od 6 do 10 tjedana. Osim djeci, cjepivo se može dati i odraslim visokorizičnim osobama. Djeca ne bi smjela ići u školu ili vrtić dok se svi mjehurići ne raspuknu i pretvore u kraste.

Liječenje

Liječenje vodenih kozica je simptomatsko, a cilj je spriječiti sekundarne infekcije. To je moguće postići odražavanjem redovite higijene bolesnika te održavanjem čiste posteljine. Također se valja suzdržavati od češkanja zahvaćenih mjesta. Za ublažavanje svrbeža koriste se kupke od hipermangana koje se pripremaju tako da se hipermangan stavlja u vodu dok otopina ne poprimi blijedoružičastu boju. Kod jačeg svrbeža liječnik može propisati i sedative te antihistaminike koji se uzimaju oralnim putem. Za snižavanje temperature valja uzeti paracetamol, a izbjegavati acetilsalicilnu kiselinu. Antibiotici su potrebni ako se pojavi sekundarna bakterijska infekcija kože ili ako odrasla osoba s vodenim kozicama oboli od bakterijske upale pluća. Samo pri težim kompliciranim kliničkim manifestacijama bolesti daje se antivirusni lijek Aciklovir.

Posebna napomena

Posebnu brigu treba posvetiti higijeni ruku i noktiju kako bi se spriječila pojava sekundarnih bakterijskih infekcija. Podrežite djetetu nokte ili mu pokrijte ruke čarapicama ili rukavicama spojenih prstiju da biste ga spriječili u češanju.