Dud/murva (Morus, porodica Moraceae) postoji u tri glavne sorte nazvane po boji ploda: bijeli, crveni, crni, ali taksonomski je identificirano preko 200. Lišće duda je hrana za dudovog svilca.
Svježi dud sadrži 180 kJ (43 kcal), 88% vode, 10% UH od toga oko 8% šećera i 2% dijetalnih vlakana, oko 1% proteina i manje od 1% masnoće. Veoma bogat vitaminom C (44% DV), željezom (14%), ostalih mikronutrijenata neznatno, odličan izvor antocijanina. Spriječava starenje i brojne bolesti. Korisni su: plod, list, kora.
Crni dud: upale mokraćnih kanala, upale usne šupljine, epilepsija, depresija. Čaj od lista crnog duda za snižavanje i regulaciju šećera u krvi.
Bijeli dud se nalazi u brojnim kozmetičkim preparatima zbog uticaja na izbjeljivanje mrlja i pjege na koži usljed smanjenja sinteze melanina. Kora duda kao lijek protiv parazita.
U mitologiji (Babilon): Tshibe je izvršila samoubistvo ispod duda nakon Pyramusove smrti od lavice za koju je on mislio da je pojela Tshibe. Njihova krv je obojila dotadašnje bijele plodove duda.
U kulturi: Vincent van Gogh je oslikao drvo duda (Mulberry tree, 1889) nakon izlaska iz umobolnice. Najvećom vrijednosti smatram što se ne može naći u prodaji već morate maksuz brati, pojesti, možda se i uprljati.