Miris tijela, od tjemena do nožnih prstiju, može liječnika upozoriti da su u pitanju zdravstveni problemi, ponekad u pitanju može biti i karcinom!

Evo na koje mirise tijela trebate obratiti pažnju

1. Miris cijelog tijela

Ako i nakon tuširanja osjetite miris ispod pazuha, moguće je da vam nedostaje magnezija, minerala koji neutralizira mirise organizma, prema riječima kardiologa Roberta Segala. Kada konzumiramo puno kofeina i šećera te procesuirane hrane, možemo izgubiti magnezij, a ako nemate nikakve druge simptome, poput grčeva, zamolite liječnika da provjeri treba li u prehranu uvesti više ovog minerala.

2. Miris daha po trulim jajima

Ako pranje zubi, čišćenje koncem ili žvakaća guma ne mogu pomoći, možda imate bakterijsku infekciju, upozorava dr. Segal. Uobičajena bakterija nazvana H. pylori koja se može nastaniti u probavnom traktu, može biti glavni krivac neugodnog zadaha. Kod nekih ljudi bakterija ne uzrokuje jasne simptome dok kod drugih može dovesti do GERB-a, celijakije, čireva pa čak i raka. Liječnik može provjeriti radi li se o bakteriji, ako je tako za to postoje lijekovi.

3. Neugodan miris iz nosa

Kako je vjerojatno prošlo dosta godina od kad ste zadnji put gurnuli komad nečega u nos, vjerojatno je drugi uzrok u pitanju kod pojave ovog simptoma. Razlog može biti blizina usnoj šupljini gdje se možda nastanio karijes ili pak sinusima te grlu.

Taj se miris pojavljuje zbog raznih zdravstvenih stanja, poput pokvarenog zuba, upale sinusa i polipa, napominje Kathleen R. McDonald, otorinolaringolog. Ako stanje ne prolazi, obratite se liječniku.

4. Stolica ima još neugodniji miris nego inače

Ok, ne očekuje nitko miris parfema, ali ako stolica mijenja miris u još intenzivniji, imate proljev ili krv u njoj, svakako je vrijeme za posjet liječniku. Prema riječima stručnjaka, prehrana može biti uzrok promjenama, kod osoba koje su osjetljive na laktozu ili imaju infekciju crijeva, često imaju ove promijene.

5. Miris trule ribe

Naziv za ovo stanje je trimetilaminurija, a moglo bi se jednostavno prevesti sa „miris trule ribe“. Radi se o rijetkom genetskom poremećaju kada enzimi u tijelu ne mogu razgraditi trimetilamin, kemikaliju koja se nalazi u jajima, mlijeku, grašku i mesu. Posljedica je neugodan miris tijela.

Kako lijeka za stanje nema, štetu možete minimalizirati tako da izbjegavate određene namirnice.

6. Neugodan miris vagine

Iscjedak, neugodan miris po ribi, prvi su znaci vaginalne infekcije. Sve žene imaju bakterije koje normalno nastanjuju rodnicu, ali ponekad se balans poremeti i stvari mogu krenuti u krivom smjeru. Najčešće se to događa tijekom mjesečnice, nakon tuširanja ili seksualnih odnosa bez zaštite ili s novim partnerom. Nemojte odmah požuriti u trgovinu kako biste kupili nešto da se riješite mirisa već prvo kontaktirajte ginekologa jer su za liječenje možda potrebni antibiotici.

7. Dah koji ima miris mokraće

“Ako je kod osobe prisutna bolest bubrega, dah često ima miris amonijaka ili urina, a to je posljedica nemogućnosti bubrega da filtriraju sav otpad iz organizma. Ako ste primijetili i grčenje mišića, oticanje nogu ili zglobova posjetite liječnika obavezno!