Vrlo jak orgazam koji je uslijedio nakon vrlo živahnog seksa, rezultirao je hitnim odlaskom u bolnicu 29-godišnjeg muškarca iz Velike Britanije – izgubio je vid na jedno oko.

Liječnicu su zaključili kako je došlo do tzv. Valsalva manevra, tj. određene kombinacije napetosti u abdominalnim mišićima i zadržavanja daha – tada se stvara pritisak na zatvoreni dušnik i tlak u prsima raste.

Ophthalmology eyesight examination | Autor: Foto:

Taj pritisak rezultirao je pucanjem krvne žile u očima. Svoje iskustvo liječnici su objavili na portalu British Medical Journal i tamo su priznali da je dijagnoza u početku bila malo nejasna pa su rekli muškarcu da dođe tri dana kasnije na promatranje. Tada su pacijentu postavili izravna pitanja o seksualnoj aktivnosti.

– Priznao je kako je večer prije pojave simptoma imao snažan seksualni odnos. To je dovelo do dijagnoze –  postkoitalna Valsalva retinopatija. To je stanje koje se samo rješava, a prognoze su izvrsne – stoji u njihovoj objavi.

Hematolozi su dodali kako Valsalva manevar može dovesti i do gubitka pamćenja jer se privremeno može prekinuti dotok krvi u središnji dio mozga. To se dogodi kod jednog čovjeka na njih 10.000, prenosi Daily Mail.