Kako bi ojačali imunitet i zaštitili se od neugodnosti, potrebno je u organizam unijeti dovoljno hranjivih tvari koje će ga štititi

 

Antioksidanti direktno osnažuju učinak imunološkog sistema. Povećajte unos vitamina C, vitamina A, beta karotena, cinka, vitamina E i selena.

Dugotrajan boravak u kući vrijeme je u kojem, u nedostatku sadržaja, češće posežemo za hranom, a nerijetko i pretjeramo u količini soli, šećera i masnoća.

Čak 80 posto imunoloških stanica nalazi se u crijevima te je briga o zdravoj crijevnoj mikroflori izuzetno važna za imunitet. Dobre bakterije osigurat ćemo unosom kiselog zelja i repe kao i  fermentiranih mliječnih proizvoda, proizvode poput kefira, acidofilnog mlijeka i jogurta.

Ove je namirnice potrebno ukljućiti u prehranu radi zaštite imuniteta

Luk i češnjak

Luk, češnjak, poriluk, i vlasac, ne samo da su specifičnog okusa, već i potiču imunološki sistem. Ovakve namirnice obiluju vitaminom C, kalijem, kromom i selenom.

Narandžaste namirnice

Mrkva, bundeva, slatki krumpir i naranča su izvrstan izvor vitamina C koji čini čuda za imunitet. Ovo povrće sadrži beta karoten, snažni antioksidans koji održava imunološki sistem jakim i zdravim.

Brusnice

Brusnice su ne samo zdrave, nego i iznimno ukusne. Smanjuju rizik od nekih infekcija, obiluju vitaminom C i popravljaju razinu dobrog holesterola. Također su odlična hrana za osobe koje imaju manjak željeza u krvi.

Zeleni čaj

Svako jutro započnite zelenim čajem ili popijte koju šalicu poslije većeg obroka. Naime, zeleni  čaj krcat je polifenolima i flavonoidima koji pomažu u borbi protiv bolesti. Ovi antioksidanti poništavaju slobodne radikale koji uzrokuju stanično oštećenje te na taj način omogućuju upale, tj. bolest.

Crvena paprika

Sadrži mnoge ljekovite, hranjive i općenito za organizam korisne sastojke, a to su: beta-karoten, Vitamini A, B1, B2, B6, E, i C, željezo, glukozu, eterična ulja, kalij, natrij, ugljikohidrate, folnu kiselinu, fosfor, fruktozu i druge.

Đumbir

Osim upečatljivog mirisa kojim oplemenjuje hranu, đumbir je lijek za probavne probleme, mučninu te pomaže u liječenju simptoma prehlade i gripe.

Cimet

Cimet je jedan od najstarijih začina, a tradicionalno se smatra dobrim za iskašljavanje. Koristi se smanjenje sluzi u plućima te isušuje curenje nosa.

Kratki podsjetnik

Vitamini E i cink su iznimno važni suradnici zdravog imuniteta, a pronaći ih možete:

Vitamine E se nalazi;

  • u ulju pšeničnih klica
  • bademima
  • sjemenkama suncokreta
  • maslacu od kikirikija
  • lješnjacima

Cink možete pronaći u:

  • pečenom grahu
  • indijskom orahu
  • grožđicama
  • slanutku