Osim što je njegova primjena raznovrsna, kakao je praktički čokolada, a ne moramo objašnjavati zašto volimo čokoladu.

Budući da se približavamo danima pripreme kolača i drugih slastica čiji je sastojak nerijetko i kakao, bitno je poznavati što nam sve one donose, a kakao nam je drag iz čak nekoliko sljedećih razloga.

1. Ukusan je

Kakao ima okus čokolade, ali je zdraviji. Osim toga, spremiti se može na bezbroj načina pa ga možete dodati u smoothie, vruću čokoladu, kolače i slično.

2. Antioksidans

Kakao je namirnica koja sadrži najviše antioksidansa, a njegova količina za 40 puta je veća nego količina antioksidansa u borovnicama, recimo.

Kao takav, kakao vas štiti od upala, preuranjenog starenja te kardiovaskularnih bolesti.

3. Njegova povijest je romantična

Komercijalizacijom Valentinova, čokolada, a s njom i kakao, povezani su s romantikom, no slabo je poznato da su Maje bili prva kultura koja je uključila kakao u romantične geste. Tako su recimo, kakao koristile kao piće koje su mladenci dijelili tijekom vjenčanja.

4. Poboljšava raspoloženje

Kakao sadrži kemijske spojeve koji dokazano utječu na raspoloženje.

5. Dobar je za srce

Flavonoidi koje sadrži kakao snižavaju krvni tlak, poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju kolesterol te umanjuju stvaranje plaka na stijenkama srca.

6. Ublažava simptome PMS-a

Osjećaji žudnje koji se javljaju tijekom PMS-a označavaju manjak nekog nutrijenta u tijelu. Tako žudnja za čokoladom označava manjak magnezija čije ćete razine ekspresno podići jednom kockicom tamne čokolade.

S druge strane, kakao je najveći izvor željeza, a budući da žene gube željezo tijekom krvarenja, ispijanje ili konzumacija kakaa na bilo koji drugi način podić će razine željeza.

7. Egzotičan je

Kakao raste u tropskoj klimi te ćete svakim konzumiranjem kakaa svoje okusne pupoljke poslati na godišnji.

8. Odličan je izvor energije

Između ostalih sastojaka, kakao sadrži i kofein koji stimulira centralni živčani sustav, poboljšava raspoloženje te podiže razinu energije.

Danas kuhamo topli kakao!