Simptomi

  • Drhtanje mišića
  • Tremor
  • Rigor
  • Usporen pokret

Opis bolesti

Parkinsonova bolest  je neurodegenerativna bolest, nastaje zbog gubitka ili degeneracije živčanih stanica u mozgu koje proizvode neurotransmiter dopamin. Kao posljedica kemijskog deficita u dijelu mozga koji nadzire voljne pokrete javljaju se nevoljni pokreti. Katkad je prisutan tzv. višak pokreta poput tremora, koji se ne može kontrolirati, a kao ‘nedostatak pokreta’, odnosno otežano započinjanje pokreta i opća ukočenost. Brzina napredovanja intenziteta simptoma i same bolesti različita je i ovisi o pojedincima. U nekih bolesnika čak i dulje vrijeme bolest ne utječe na sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Važno je na vrijeme otkriti bolest te učinkovito smanjivati i liječiti njezine simptome propisanim lijekovima.

Prevencija

Uravnotežena prehrana uz dovoljan i redovit unos proteina ima važnu ulogu u prevenciji pogoršanja simptoma. Redovita tjelesna aktivnost u službi je očuvanja fizičke pokretljivosti što je ujedno oblik prevencije pogoršanja bolesti i dopuna liječenju.

Simptomi

Tri su glavna simptoma Parkinsonove bolesti: tremor (drhtanje), rigor (ukočenost mišića ruku, nogu i vrata) i usporenje pokreta. No, ne moraju istodobno biti prisutna sva tri simptoma niti se on javljaju s jednakim intenzitetom. Često su prisutni i nemotorički simptomi poput depresije, smetnji spavanja, mokrenja i stolice. Nemotorički simptomi se  mogu pojaviti i prije motoričkih simptoma

Liječenje

Liječenje ovisi o simptomima bolesti.  Lijekovi  imaju za cilj smanjiti simptome bolesti. Ordinirana terapija se razlikuje od slučaja do slučaja. Osim farmakoterapije u liječenju sudjeluje cijeli niz stručnjaka od fizioterapeuta,rehabilitatora do psihijatra ako za isto postoji potreba. Važno je u proces liječenja koji se uz ostalo sastoji od edukacije  uključiti skrbnike oboljele osobe. Promijene raspoloženja oboljele osobe,nemogućnost izvođenja svakodnevnih aktivnosti traži prilagodbu životnog prostora i ustaljenih životnih navika koji se zbog osnovne bolesti mijenjaju. Suradnja sa fizioterapeutom prijeko je potrebna i ona je nezaobilazna sastavnica liječenja.