Tokom proteklih su stoljeća liječnici su vjerovali u mogućnost prijenosa karcinoma s trudnica na njen fetus. Ove je sedmice iz Japana stigla i genetska potvrda ovog fenomena koja je zaista moguć.

Prijenos karcinoma s majke na dijete još uvijek se događa samo u rijetkim slučajevima, napominju stručnjaci. Naime, posteljica se, prema majčinim stanicama, ponaša kao barijera pa fetalni imunološki sustav odbacuje i uništava stanice raka.

“Međutim, u 30 slučajeva zabilježenih tijekom prošlosti, majka i dijete su dijelili isti karcinom. Radio se o leukemiji ili melanomu”, napomenuo je voditelj istraživanja dr. Shuki Mizutani sa Sveučilišta u Tokiju.

trudnica”Istraživači su vjerovali da se karcinom razvio u trudim ženama i tada proširio na dijete u maternici. Međutim, nije bilo jasnog genetskog dokaza koji bi poduprli ove interpretacije – sve do sada. Naša je studija po prvi puta dala nedvosmislenu potvrdu prethodnih istraživanja”, naglasio je Mizutani.

Tim stručnjaka proučavao je slučaj 28-godišnje Japanke kod koje je došlo do razvoja leukemije nakon poroda. Kod njene je djevojčice stare tek 11 mjeseci pronađen ista vrsta leukemije.

Genetska je analiza pokazala da su i majka i kći imale isti mutirani kancerogeni gen pod nazivom BCR-ABL1. Međutim, mutirani gen nije bio naslijeđen kroz djetetov DNK, što sugerira da su se stanice raka razvile samostalno u mami i bebi.

Upotrebom “genetskog otiska” znanstvenici su otkrili da se karcinom razvio u majci i prenio na dijete u utrobi. To znači da je rak zaobišao posteljicu i uspješno se implantirao u fetus.