Tri doručka koji će ubrzati vaš metabolizam, a spremni su za 5 minuta

758


Organizam ujutro moramo napuniti energijom kako bi tijekom dana mogao što bolje funkcionirati, a i dokazano je kako zbog doručka, tijekom dana manje žudimo za grickalicama te manje jedemo.

Metabolizam je proces koji pomaže i potrošnji kalorija, a zanimljivo je kako se većina kalorija potroši dok mirujemo. Kada nema novih kalorija za potrošiti – organizam se okreće prema već pohranjenim masnoćama u tijelu te se metabolizam usporava kako ne bi previše energije potrošio i upravo je zato preskakanje obroka, pogotovo jutarnjeg, suprotno onome što želimo za svoje tijelo i za svoju kilažu.

Sljedeće ideje za doručak, koje možete pripremiti u samo pet minuta, zato će osigurati ubrzanje vašeg metabolizma, potaknuti veću potrošnju kaloriju i posljedično, utjecati na brže mršavljenje.

Jogurt s bobicama
SASTOJCI:
250 dcl jogurta
125 grama šumskog voća
žlica limunovog soka i malo naribane kore limuna
žličica nasjecakane mente
PRIPREMA:
Pomiješajte jogurt, limun, naribanu koru limuna i med u zdjeli te dodajte šumsko voće i mentu

ZAŠTO JESTI?
Sastojci ove kombinacije donose odlične okuse za dobro jutro, a i “stisnut” će vaš želudac.
Menta stimulira probavne enzime koji masnoće iz jogurta pretvaraju u energiju.
U limunu se, kao što je već dobro poznato, nalazi vitamin C, no ono što o njemu možda ne znate je da je vitamin C antioksidans za kojeg se smatra da ubrzava potrošnju kalorija i do 25 posto.
Zelena kajgana

SASTOJCI:
2-3 jaja
1 žličica maslaca
1 žlica svježeg vlasca
2 žlice svježeg peršina
2 žlice bosiljka
PRIPREMA:
Nasjeckajte svježe začine, a zatim umutite jaja, začine, sol i papar. Na tavu stavite žličicu maslaca te pričekajte da se otopi. Dodajte jaja i začine i miješajte do željene teksture, ali ne biste trebali dulje od 1 minute.
ZAŠTO JESTI?
U žumanjku u jajetu nalazi se esencijalni nutrijent kolin, koji je potreban za stvaranje jednog od najvažnijih neurotransmitera – acetil kolina. On je važan za REM spavanje, uzbuđivanje, učenje i motorne aktivnosti, kao i za kontroliranje ritma srca.
Jedno jaje osigurava oko 125 mg kolina, što je trećina dnevne ukupne potrebe.
U svježim se pak začinima nalazi ponovno vitamin C koji će ojačati i vaš imunitet.
Jesenska zobena kaša od jabuka

SASTOJCI:
125 grama zobene kaše
250 ml mlijeka (napitka) od badema s vanilijom
pola žlice kombinacije začina – cimeta, muškatnog orašćića, pimenta i đumbira
pola jabuke
pola žličice smeđeg šećera
PRIPREMA:
U zdjelicu, čašu ili šalicu pomiješajte narezanu jabuku, začine, šećer i prstohvat soli. Prekrijte čašu ili šalicu s plastičnom folijom i probušite nekoliko rupica kako bi para mogla izaći. Ostavite u mikrovalnoj dvije minute, odnosno dok jabuke ne omekšaju. Dodajte mlijeko i zobenu kašu, promiješajte i ostavite preko noći da odstoji. Ako ne želite jesti hladno, možete i idući dan dodati zob te ponovno staviti u mikrovalnu na minutu ili dvije.

ZAŠTO JESTI?
Osim što će vam ova kombinacija dati pravi okus jeseni, odnosno pite od jabuka, sadrži sastojke koji su samo dobri za vaše zdravlje.
Cimet je odličan za održavanje ravnoteže šećera u krvi, dok piment ima protuupalna i antitumorna svojstva.