Je li začepljen nos simptom COVID-a? Evo što kažu stručnjaci

734

Ako vas baš ovaj problem muči posljednje vrijeme, saznajte morate li biti zbog toga zabrinuti?

Kad prođu topli dani, svi znamo što vjerojatno slijedi – začepljen nos. Ove godine, ta svima poznata pojava, možda može biti i razlog za zabrinutost, obzirom na pandemiju zbog bolesti COVID-19.

Činjenica je da su curenje iz nosa i začepljen nos navedeni kao simptomi koronavirusa, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, ali ne smatra se istovremeno najčešćim simptomom, prema riječima dr. Neha Vyas. Pa koliko bismo trebali biti zabrinuti ako nam nos curi, ako je začepljen i ako kišemo? Evo što trebate znati.

KOLIKO SE ČESTO JAVLJA KAO SIMPTOM BOLESTI COVID-19?
Za sad nema podataka koliko zaraženih osoba ima i ovaj simptom, ali Svjetska zdravstvena organizacija kaže da postoje. Na samom početku pandemije, objavili su rezultate koje tvrde kako je 4.8 pacijenata u Kini prijavilo i ovaj simptom. Brojka je puno manja od simptoma poput temperature (87.9%), suhog kašlja (67.7%), i umora (38.1%).

KAKO ZNATI DA SE KOD VAS RADI O SIMPTOMU COVID-A?
Poput mnogih simptoma koronavirusa, začepljen nos nije specifičan simptom, što znači da se može povezati s brojnim bolestima. To je posebno važno znati u vrijeme kada nam prijete gripa i alergije, ali i obična prehlada.
Dr. Vyas navodi da ako joj pacijent dođe s navedenim simptomom, prvo će provjeriti ima li pacijent i druge simptome COVID-a, uz opće zdravstveno stanje. “Važno je ne donositi zaključke bez provjere pa će tako svaki liječnik pitati postoje li i simptomi alergije i imate li istih problema svake godine kad nastupi jesen“, dodaje.

Uz to, i vaše životne navike igraju veliku ulogu. Ako ignorirate upute o distanciranju, ne nosite masku ili ne perete ruke, tekst za koronavirus bi morao biti idući korak, zaključila je dr. Vayas. Ipak, ako ste od onih koji slijede preporuke, vaš obiteljski liječnik vjerojatno neće odmah savjetovati testiranje na koronavirus.

KAKO TRETIRATI ZAČEPLJEN NOS AKO JE SIMPTOM COVID-A?
Vrlo slično kao da se radi o posljedici lii simptomu bio koje druge bolesti – dokle god ne primjećujete druge simptome poput poteškoća s disanjem ili boli u prsima. Ako su simptomi blagi, pokušajte problem olakšati inhalacijom, korištenjem sprejeva sredstava za prohodnost nosa.

Svakako je važno pridržavati se trenutno zadanih mjera kako bi vaš začepljen nos bio samo jedan simptom prehlade.