Puno je dobrobiti, ali i pokoji rizik…

Vitamin C je prirodni sastojak određenih namirnica, nekima se dodaje a može se pronaći i kao suplement, pojašnjava američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH), a prema riječima dr. Darren Mereiniss, ovaj je vitamin esencijalan dio prehrane, pa je važno znati što će svakodnevna upotreba učiniti vašem zdravlju.

MOŽE POMOĆI TIJELU DA SE OPORAVI

“Vitamin C je esencijalna komponenta vezivnog tkiva i igra važnu ulogu u zarastanju rana“, napominje Dr. Mareiniss.

SADRŽI ANTIOKSIDANTE

Dr. Mareiniss pojašnjava kako vitamin C djeluje kao antioksidant i može spriječiti oštećenje stanica i igra preventivnu ulogu kada je u pitanju oksidativni stres.

MOŽE POJAČATI PROIZVODNJU KOLAGENA

Dr. Mareiniss pojašnjava kako je ovaj vitamin potreban za biosintezu kolagena i zato je glavni sastojak mnogih proizvoda za njegu kože.

MOŽE DJELOVATI KAO PREVENCIJA OD RAZVOJA RAKA

Prema pisanju NIH, puno je istraživanja dokazalo kako vitamin C može spriječiti razvoj raka, a većina studija pokazuje poveznicu između unosa vitamina C i raka koji nastaje na plućima, dojci, crijevima…

MOŽE POBOLJŠATI RAD SRCA

Prema riječima stručnjaka, postoje dokazi kako ovaj vitamin sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti. Jedna je velika studija uključila preko 85 000 žena u istraživanje i tako otkrila kako unos ovog vitamina putem hrane ili suplementa djeluje kao zaštita od koronarnih bolesti srca. Ostale su pokazale kako može umanjiti rizik od infarkta.

MOŽE ZAŠTITI OD GUBITKA VIDA

NIH također nudi dokaze kako vitamin C može prevenirati pa čak i liječiti makularnu degeneraciju i mrenu, dva vodeća uzroka gubitka vida kod starijih osoba.

MOŽE PREVENIRATI SKORBUT

Prema riječima dr. Mareiniss, akutni manjak vitamina C može voditi do skorbuta, a on se rijetko javlja u razvijenim zemljama, a simptomi se mogu javiti mjesec dana nakon što u organizmu dođe do manjka ovog vitamina. Simptomi uključuju umor i upalu desni. Ipak, stanje se može pogoršati pa će donijeti i depresiju, upale desni i čaj gubitak zuba. Ako se ne liječi, može biti fatalno.

MOŽE POMOĆI KOD PREHLADE

Smatra se da ovaj vitamin utječe na jačanje imuniteta, ipak stručnjaci ističu da ne mora biti tako efektivan u sprečavanju prehlade kako mislite. Vitamin C može skratiti trajanje bolesti i ublažiti simptome kod opće populacije, pojašnjava NIH.

MOŽE UTJECATI NA POJAVU BOLI U TRBUHU

Kako vitamin C nije toksičan, ne može uzrokovati jake negativne posljedice nakon konzumacije, ali može uzrokovati probleme u gastroenterološkom sustavu, poput proljeva, mučnine i grčeva.

MOŽE UZROKOVATI BUBREŽNE KAMENCE

Postoje neki dokazi da visok udio vitamina C može pojačati udio kiseline u bubrezima i mokraći što pak može utjecati na razvoj bubrežnih kamenaca.

MOŽE PREVENIRATI NEDOSTATAK ŽELJEZA

Ovaj vitamin pomaže tijelu da što bolje apsorbira željezo, a jedan je studija dokazala da 100 mg ovog vitamina pojačava apsorpciju spomenutog minerala za čak 67 posto.