Sutra je idealan dan da prestanete pušiti, a evo i zašto te kako to najlakše napraviti

342

 

Cilj je i potaknuti pušače na prestanak pušenja, na način da ne zapale cigaretu ta 24 sata te tako uvide kako to zaista mogu, u nadi da će se tada odlučiti i na daljnju apstinenciju.

Ovisnost o pušenju je važno ne podcjenjivati jer izaziva tešku ovisnost. Sindrom ovisnosti definiramo kao skup fizioloških, bihevioralnih i kognitivnih fenomena u kojih uporaba neke psihoaktivne tvari ili skupine tvari, za osobu dobiva veću važnost, nego drugi obrasci ponašanja koji su prije imali veću vrijednost. Dijelimo ga na fizičku ovisnost koja se očituje sindromom ustezanja (apstinencijskim sindromom), kod kojeg se nakon prestanka uzimanja tvari zbivaju neugodne tjelesne promjene te psihičku ovisnost koja obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanjem nezadovoljstva izazvanog njenim neuzimanjem.

Pokazalo se i kako se od cigarete lakše odvikavamo kada to činimo u društvu drugih osoba s istim problemom. Savjetujte se sa svojim obiteljskim liječnikom i uključite se u neki od stručnih programa odvikavanja od pušenja.

“Zgodno je spomenuti kako nije primjetna razlika u uspješnosti kod odvikavanja između žena i muškaraca, ali žene su nešto više zabrinute oko zdravlja pa češće i dolaze u školu nepušenja,  dodaje.”