Zamijenite namirnice koje izazivaju refluks onima koje će smiriti upalu te pomoći zdravlju vašeg organizma.

Jeste li primijetili osjećaj pečenja u želucu koji se širi prema grlu, a simptomi se pogoršavaju nakon objeda? Često se simptomi javljaju za vrijeme dnevnog ili noćnog počinka? Ako jeste, moguće da se radi o refluksu želuca.

1. Pržena hrana

Pečeno meso, prženi krumpirići ili grickalice mogu potaknuti lučenje kiseline iz želuca u jednjak jer sadrže velike količine masnoća. Čak i ako pržite ribu na maslinovom ulju, simptomi se mogu javiti. Sve što ste planirati pržiti radije skuhajte na pari ili grill tavi i tako izbjegnite probleme.

2. Kafa

Teško za prihvatiti ali kafa je vaš neprijatelj ako patite zbog kiseline. Umjesto kafe, skuhajte zeleni čaj ili smanjite količinu – priuštite si kafu samo jednom na dan.

3. Mliječni proizvodi

Izbjegavajte punomasno mlijeko, kreme, čokoladno mlijeko i sireve intenzivnog okusa jer će oni potaknuti proizvodnju kiseline. Isprobajte mlijeko od badema ili kokosa kao zamjenu.

4. Alkohol

Vino i pivo su sigurno okidači pa ih je potrebno izbjegavati.

5. Čokolada

Ako patite od refluksa, čokolada je također vaš neprijatelj koji će često izazvati probleme. Kofein i kakao dokazano pogoršavaju simptome.