Iako su sigurni u rezultate svog istraživanja, stručnjaci Univerziteta Minnesota još ne znaju jesu li gazirana pića kriva ili su u pitanju osobe koje ih konzumiraju, jer vode nezdrav život i tako se izlažu većem riziku od raka.

Druge su studije pokazale kako gazirana pića puna kalorija potaknu skok šećera u krvi, koji gušteraču izlaže prekomjernom stresu.

Iako nije česti oblik malignih bolesti, rak gušterače je jedan od smrtonosnijih. Više od 95 posto pacijenata umre u roku od dvije godine nakon dijagnoze. Najčešći faktori rizika su starija životna dob, pušenje, prehrana bez dovoljno voća i povrća, a s druge strane prehrana koja je bogata mastima, prekomjerna debljina, smanjena fizička aktivnost, te ranije bolesti kao dijabetes, pankreatitis i ciroza jetre.

Istraživanje je trajalo 14 godina i obuhvatilo je više od 60.000 osoba iz Singapura, od kojih je 140 razvilo rak gušterače. Ispitanici koji su konzumirali dva ili više gaziranih pića tjedno bili su izloženi 87 posto većem riziku raka gušterače u odnosu na osobe koje nisu pile takve sokove.

Prema jednom od autora istraživanja, doktoru Marku Pereiri, osobe na koje se referiraju imaju najgore prehrambene i životne navike. Nadodaje kako nije ustanovljena poveznica između raka i voćnog soka.

S druge strane, doktorica Susan Mayne iz Centra za rak Sveučilišta Yale tvrdi kako rezultati istraživanja imaju svoja ograničenja, iako su “intrigantni”.

“Konzumacija gaziranih sokova u Singapuru je povezana s nekoliko drugih štetnih oblika ponašanja po zdravlje, kao što su pušenje i unos crvenog mesa, koje ne možemo točno kontrolirati”.

Pušenje je daleko najveći uzročnik raka gušterače – barem 30 posto slučajeva je uzrokovano cigaretama.