Češće se javlja nakon 40. godine života, a prema statistici muškarci obolijevaju češće od žena.

Rizični čimbenici kao uživanje duhana, pretilost te utjecaj nekih supstanci u radnoj okolini ili predugo korištenje određenih lijekova. No ipak najviše slučajeva raka bubrega se povezuje s pušenjem.

OTEKLINA NA PODRUČJU LEĐA

Na žalost, kako je tumor sakriven u unutrašnjosti tijela, pacijent će teško znati da mu se nešto događa s bubrezima ili primijetiti rane simptome. U slučaju da se oteklina primijeti, vjerojatno se radi o već uznapredovaloj fazi.

NEŠTO SE POJAVILO NA PREGLEDU

Iako simptomi laku prođu neprimječeni, ne znači da će svaki pacijent zakasniti na pregled, ako je redovan. “Ljudi mogu dobiti više informacija ako naprave MR ili ultrazvuk zbog skroz nepovezanog simptoma i tako otkriti tumor dok je još u početnoj fazi, što je odlična vijest jer se tumor tad može tretirati.“ Smatra dr. Jason Abel, kirurg sveučilišne bolnice Wisconsin.

LAGANA BOL U DONJEM DIJELU LEĐA

Ponekad pacijenti ignoriraju ovaj simptom jer ga ne povezuju s rakom bubrega, kaže dr. Abel, ali ako je bol stalna i ne popušta, svakako bi vaš prvi korak trebao biti posjet liječniku. Prije toga bez panike, jer se može raditi o simptomu nekog bezazlenog stanja.

KRV U URINU

Za ovaj se simptom ne može reći da je baš skriven, jer će se na taj prizor svatko uzrujati i pomisliti na najgore iako se može raditi i prolaznoj infekciji mokraćnih kanala. No, ako je u pitanju rak bubrega, ovo je simptom već uznapredovale faze.

UMOR, GUBITAK KILOGRAMA

Umor, nagli gubitak kilograma i apetita su simptomi koji se javljaju u kasnijoj fazi bolesti, prema pisanju stručnjaka s Mayo Clinic. Jasno je da su i ovi simptomi zbunjujući jer umor možete osjećati i zbog previše posla, a gubiti apetita također može biti posljedica kaotičnog života. Ali ako se borite s umorom iako puno spavate ili gubite kilograme iako jedete, razlog je to za posjet liječniku.

ANEMIJA

Jedan od razloga za anemiju bi mogla biti niska razina crvenih krvnih zrnaca u krvi, smatraju stručnjaci s klinike Cleveland.

KOD MUŠKARACA: NABREKLE KRVNE ŽILE UZ DESNI TESTIS

Iako se varikokele mogu javiti na bilo kojem testisu, često se one uz desni testis povezuju s razvojem karcinoma bubrega.

Nakon što ste se dobro informirali i možda se zabrinuli zbog jednog od simptoma, svakako je najbolje uputiti se u liječničku ordinaciju na pregled i razgovor s liječnikom.