Nedavna istraživanja pokazala su da lubenica sadrži prirodni pigment koji štiti zglobove i sprečava razvoj reumatoidnog artritisa. Također, ovo osvježavajuće voće sadrži zdrave aminokiseline, vitamine, ima nizak glikemijski indeks… Trebate još razloga?

 

Čuva zdravlje srca

Lubenica je bogata aminokiselinom zvanom citrulin koja potiče prolazak krvi kroz tijelo i može sniziti krvni tlak. I vaše srce uživa u svim blagodatima likopena iz lubenice. Istraživanja pokazuju da može smanjiti rizik od srčanog udara. Naravno, brojni drugi čimbenici također utječu na zdravlje vašeg srca. Zato, osim što redovito konzumirate lubenicu u ljetnim mjesecima, pritom redovito vježbajte, nemojte pušiti, ograničite unos zasićenih masnoća i pratite savjete svog liječnika.

 

Štiti zglobove

Lubenica sadrži prirodni pigment nazvan beta-kriptoaksantin koji može zaštititi vaše zglobove od upale. Neka istraživanja pokazuju da s vremenom može smanjiti vjerojatnost da ćete dobiti reumatoidni artritis.

Melem je za oči

Samo jedna porcija lubenice daje vam više od 30 posto vitamina A koji vam je potreban svaki dan. Ovaj vitamin jedan od ključnih za održavanje zdravlja očiju.

Najbolji način da dobijete sve vitamine i minerale koje vaše tijelo treba jest putem hrane koju konzumirate.

Pazi na razinu šećera u vašoj krvi

Pokušavate održavati razinu šećera u krvi stabilnom? Imate sreće! Premda lubenica ima  visok glikemijski indeks (80) – što je približno isto kao i zdjela pahuljica – ona sadrži vrlo malo  šećera. To znači da je glikemijsko opterećenje (koliko brzo ulazi u vaš krvotok i koliko glukoze može proizvesti) samo 5. Uživajte u kriški lubenice bez imalo krivnje!

Čuvarica je probavnog sistema

Ako imate ozbiljne poteškoće s probavnim sistemom, kao što je Crohnova bolest ili kolitis, popis onoga što ne smijete jesti vjerojatno je dugačak. Lubenicu slobodno dodajte na listu dopuštenih namirnica!

Ovo mekano, mesnato voće lako je probavljivo čak i za crijeva koja se bore s upalnim procesom. (Ukoliko morate ograničiti unos vlakana, nemojte jesti koru ili sjemenke.)