Oni smatraju kako se, dok traje pandemija, filteri klima uređaja ne bi trebali mijenjati.

 

Zbog pojave koronavirusa većina nas stalno nešto čisti po kući kako bi osigurali svim ukućanima dobru zaštitu – od ribanja svake kvake do dezinficiranja pristiglih paketa.
No, postoje li stvari koje upravo sada ne bismo trebali čistiti? Prema riječima stručnjaka, postoji. Radi se o klima uređaju.

Sveučilišni profesor na Prude sveučilištu, Qingyan Chen, je pojasnio zašto se radi o lošoj ideji. Naime, klima uređaji ustvari mogu širiti koronavirus, putem kapljica koje imaju u sebi virus, a tako su male da ih filter ne može izbaciti pa na njemu i ostanu. Ako ga dirate, lako ćete ga prenijeti. Šanse da se virus proširi putem klima uređaja su još veće ako nemate posebnu jedinicu nego onu koja služi za cijelu kuću i naravno ako je netko u kućanstvu već zaražen.

Upravo je to razlog zašto biste trebali pričekati s čišćenjem klima uređaja, koji zahtjeva i kupovinu novog filtera, jer on na sebi može imati virus. Prema uputama filter bi se trebao mijenjati svakih 6 mjeseci, ovisno o uređaju, ali Chen smatra da sad za to nije vrijeme.
Kako biste zamijenili ili očistili filter, morate otvoriti klima uređaj, a prema Chenu to je riskantan pothvat jer ne samo da se virus može nalaziti na filteru već samo otvaranje uređaja može vas izložiti riziku.

Umjesto toga on savjetuje da ništa ne dirate dok traje pandemija kako biste izbjegli spomenuti scenarij, a kako se radi o predmetu koji nije blizu vaših ruku, ako gane dirate, šanse za zarazu su male.

„Činjenica je da stari filter bolje filtriraju od novih, pa je i to jedan razlog zašto ništa ne dirati. Loša je stvar da ćete imati manje hladnog zraka, a veću potrošnju energije“, pojašnjava Chen.

No ako baš morate čistiti filter, onda poduzmite sve mjere zaštite kako biste osigurali da klima ne širi virus po kući. Možete umjesto paljenja klime otvoriti prozore i tako u kuću pustiti svježi zrak, ili koristite stropne ventilatore.

Kako se rashladiti kada je vruće, a da ne palite klima uređaj?

Hrana je opet odgovor. Rashladiti se možete i namirnicama koje sadrže puno vode, a rajčica ili krastavac su odličan izbor jer sadrži oko 94.5 posto vode. Špinat sadrži 91.4 posto vode, a ako listove svježeg špinata naslažete na vaš sendvič ili dodate u salatu, hidratizirat ćete organizam i pružiti hranjive tvari. Ljeti su nam dostupne neke od najukusnijih i najzdravijih svježih namirnica. Zašto ne iskoristiti njihove dobrobiti i uvrstiti ih u svakodnevni meni? Jagode, trešnje, lubenica, dinja, salate su odličan odabir jer će vam dati sve potrebne nutrijente.  Sladoled je također opcija jer će vas rashladiti i pružiti tekućinu, ali svakako ga pokušajte pripremati sami.

Dobra je ideja rashladiti prostor u kojem ćete spavati jer znamo da noči mogu biti jako neugodne kada je vruče. Ako imate ventilator stavite ga pokraj prozora kako bi topli zrak pretvarao u hladni. Stari „recept“ je da namoćite mali ručnik u hladnu vodu i stavite ga oko vrata ili na noge kako bi vas malo rashladio. Klima uređaje također možete ostaviti da rade, a isto tako stropni ventilator.