Imunitet je otporniji na peludne alergene uz ribu, citruse i cink

304

Raznovrsna i svježa hrana jedan je od najbitnijih uvjeta za održavanje imuniteta jer se njegovi dijelovi stvaraju i obnavljaju upravo kroz korisne nutrijente iz kvalitetnih namirnica.

Budući da je riječ o izuzetno osjetljivom i složenom sustavu, potrebni su što bolji sastojci za njegov rad, osobito kvalitetne aminokiseline, od kojih se sastoje mnogi imunološki spojevi, te vitamini, minerali, omega3 i bioflavonoidi, koji služe kao antioksidansi, kofaktori i gradivo u raznim imunološkim procesima.

Girl with dandelion

Girl with dandelion

PROLJETNE TEGOBE Alergije: Odmah idite liječniku ako se uz kihanje javi i astma

Sezonske namirnice

– Najbolji izvor navedenih spojeva je hrana koja je rasla u skladu s prirodom, sezonska, bez ubrzivača rasta te koja je rasla na suncu i zemlji, a pripremljena je tako da nutritivno bude što kompletnija i dio prevencije mnogih imunoloških poremećaja, u koje spadaju i alergije – ističe nutricionist i fitoaromaterapeut Goran Smirčić.

Briga o imunitetu, dodaje, ne počinje kad smo bolesni, nego dok smo još zdravi, a najbolji rezultati se postižu dobrim promišljanjem i izborom kvalitetnih namirnica te pripremanjem hrane kod kuće cijele godine.

– Uz kvalitetnu prehranu, u prvu liniju obrane organizma spada i općenito zdrav stil života. Prestanite pušiti, smanjite unos zasićenih masti i šećera iz prerađene hrane i umjetnih sokova te smanjite unos alkohola. Vrlo je važno i redovito vježbati, jer redovito vježbanje podiže raspoloženje i aktivira hormone koji brane i štite organizam od bolesti – ističe dr. med. i fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec.

PAZITE NA SEBE Znakovi koji otkrivaju toksine u tijelu – ‘šlauf’, umor, alergije

Naglašava kako zdravlju u velikoj mjeri pridonosi i dovoljno kvalitetnog sna pa je za snažan imunitet vrlo važno uspostaviti i dobar ritam spavanja. Povremeno, imunitet možemo ojačati i dodacima prehrani, no prednost treba dati prirodnim preparatima i prije primjene uvijek je dobro posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom.

Važna je ravnoteža

Naime, za zdrav imunitet vrlo je važna ravnoteža svih nutritijenata, pa prije nego što se odlučite za neki dodatak na temelju određenih simptoma, važno je procijeniti koji vitamin ili mineral organizmu nedostaje, upozorava sugovornica.

Girl drinking milk in kitchen

Girl drinking milk in kitchen

SPECIJALNI VODIČ Znate li koje alergije su opasne po zdravlje, a koje prerastemo?

Kako si olakšati neugodne simptome u sezoni alergija

1. U vrijeme cvatnje držite prozore zatvorene i ne izlazite kad je konentracija peludi najveća – ujutro i prijepodne. Najmanja je nakon kiše.


2. Slobodno vrijeme provodite u planinama ili na moru (na visinama iznad 1000 metara nadmorske visine) jer nema cvatnje.


3. Prije izlaska iz kuće sluznicu nosa namažite nevenovim uljem kako biste je zaštitili od alergena. Kad izlazite, nosite sunčane naočale i šešir.


4. Presvucite se nakon dolaska kući i perite odjeću u perilici. Ne sušite rublje vani.


5. Perite kosu svaki dan nakon povratka kući, a što češće i ruke. Koristite prirodne sapune bez kemijskih dodataka.


6. Redovito četkajte i perite kućne ljubimce jer i oni skupljaju pelud.


472486544

472486544

KOJI SU SIMPTOMI… Trikovi kako ublažiti simptome alergije, kad je najviše peludi…

7. Ne sušite posteljinu vani i češće je perite te češće usisavajte tepihe. 


8. Uzimajte više C vitamina kroz sokove limuna, jabuke i bazge. On djeluje detoksikacijski i kao antihistaminik te podiže imunitet. Dio terapije protiv peludne hunjavice su i šumeće tablete kalcija.


9. E vitamin iz integralnih žitarica i orašastih plodova ima antihistaminska i antialergijska svojstva. Pojačajte njihov unos.


10. Ne jedite namirnice koje imaju križnu reakciju s antigenima peluda ambrozije (pelud ambrozije i unos banane, čaja od kamilice, krastavca, artičoke, kivija, dinje, lubenice, sucokreta ili pelud pelina i unos celera, peršina, jabuke, kivija, kikirikija, lješnjaka, suncokreta).

TOP 7 najboljih savjeta nutricionista Smirčića za jak imunitet

1. Vitamin B

Foto: SYSTEM

Vitamini B-kompleksa izvanredno djeluju na zdravlje živčanog sustava koji može biti pogođen imunodepresijom, pa su važan sastojak dnevnog menija. Dobar izvor su zeleno povrće i voće.

2. Vitamin A

Foto: SYSTEM

Odličan je pomagač kod zaraznih bolesti, a njegova prednost su rezerve u jetri. Ipak, dobro je uzimati namirnice bogate tim vitaminom: jetra, maslac, sirevi, žutanjak, punomasno mlijeko te riba.

3. Vitamin E

Foto: SYSTEM

Moćan je antioksidans i pomagač imunološkom sustavu. Njegovi izvori su uglavnom ulja (suncokret, pšenične klice, kukuruzne klice), te orašasti plodovi i mlijeko, kaže Goran Smirčić.

4. Omega-3 kiseline

Foto: SYSTEM

U priči o imunitetu nepravedno se zaboravlja uloga omega-3 masnih kiselina, koja se nalazi u imunološkim strukturama kao gradivna jedinica i djeluje protuupalno. Izvori su masna riba, maslinovo ulje…

5. Cink

Foto: SYSTEM

Sudjeluje u radu imunološkog sustava i niza reparatornih procesa u tijelu, a prirodno ga dobivamo iz mesa, pivskog kvasca, soje, sjemenki bundeve, sireva i graška, ističe nutricionist.

6. Vitamin C

Foto: SYSTEM

Važno je tijekom čitave godine kroz prehranu osigurati određene vitamine i minerale, prvenstveno C vitamin (L-askorbinska kiselina), moćan antioksidans. Jača imunološki sustav, sudjeluje u prevenciji i liječenju astme, ubrzava zacjeljivanje rana te se koristi kao dodatna terapija kod nekih oblika karcinoma. Izvori su šipak, crni ribizl, trešnje, citrusi, lisnato povrće, paprika, kupus i kivi, pa je važno uvrstiti ih u prehranu, kaže Smirčić.

7. Selen

Foto: SYSTEM

Selen je važan mikroelement koji sudjeluje u smanjivanju oksidativnog stresa jer je dio enzima glutation-peroksidaze. Bitan je u smanjivanju toksičnosti nekih teških metala, što je također uloga imunološkog sustava. Izvori su losos, zob, školjke, suncokret, smeđa riža, naranča, ječam, kokos, češnjak i svinjska mast.