Drugim riječima, HPV je humani papiloma virus, tj. Prekancerozno stanje ili rak grlića maternice, čija je uloga u procesu razvoja ovih bolesti neporeciva. Virusom se zaražavamo najčešće kao rezultat seksualnog kontakta ili zajedničke upotrebe stvari namijenjenih osobnoj higijeni, npr. Peškira, donjeg rublja. HPV virus može biti slabo onkogen ili visoko onkogen (*Onkogeni su geni koji potiču autonomni stanični rast u tumorskim stanicama).
Šta je HPV?

HPV je ljudski papiloma virus koji prati ljude od praskozorja. Hipoteza da je HPV uticao na stvaranje raka jajnika postavljena je 1970-ih, a krajem 1990-ih ova je teorija bila općenito prihvaćena. Trenutno je uloga humanog papiloma virusa u stvaranju raka grlića maternice neupitna.

Infekcija se uglavnom prenosi bilo kojim seksualnim kontaktom. Prijenos virusa također je moguć istim peškirom ili nošenjem donjeg rublja od zaražene osobe, ali to su izuzetno rijetki slučajevi. HPV humanog papiloma virusa uglavnom utiče na epitel.

HPV je nužan faktor, ali nedovoljan za razvoj raka grlića maternice. To potvrđuju činjenice koje pokazuju da samo mali postotak infekcija HPV-om uzrokuje razvoj raka. U većine ljudi imunološki sistem bori se protiv infekcije i nazaduje.

Stopa infekcije HPV-om smanjuje se s godinama. Prisutnost raka grlića maternice bilježi se kod žena u dobi od 45 do 59 godina.

HPV – pojava

Incidencija humanog papiloma virusa mnogo je veća od incidencije raka grlića maternice . Poznati uzročni element cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN) i invazivnog karcinoma grlića maternice je trajna infekcija humanim papiloma virusom (HPV), posebno HPV-om s visokim onkogenim potencijalom. Gotovo dvije trećine odraslih osoba dolazi u kontakt s HPV-om, ali većina je bez simptoma i nazaduje sama.

Pretpostavlja se da je vrijeme tokom kojeg se proces karcinogeneze odvija u cervikalnom epitelu kao posljedica HPV infekcije od 5 do oko 10 godina.

Vrste HPV-a (humani papiloma virus)

Postoji preko 120 različitih sojeva HPV-a, od kojih preko 40 ulovimo seksualno. Većina virusa ne uzrokuje nikakve simptome, a infekcija se sama otklanja za otprilike dvije godine. Određene vrste humanog papiloma virusa uzrokuju razvoj cerviksa.

HPV viruse možemo podijeliti na:

slabo onkogeno (povezano s malim rizikom od raka vrata maternice); virusi ove vrste i kod muškaraca i kod žena uzrokuju blage papilarne promjene u genitalnim organima, tzv Genitalne bradavice. U ovu skupinu virusa spadaju, između ostalih. tipovi 6, 11, 13, 30, 32, 34, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 55, 57, 61, 62, 64, 66, 68, 69 HPV.

visoko onkogen (povezan s visokim rizikom od raka); ti su virusi povezani i s drugim rjeđim vrstama karcinoma, poput raka vagine, vulve ili anusa (ponekad jezika ili grla). Visoko onkogeni virusi, uključujući tipove 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 67.

UPOZORENJE!
Hronična infekcija humanim papiloma virusom povećava rizik od raka grlića maternice za gotovo 500 puta.

HPV virusi poput 16 i 18 imaju najveći udio u stvaranju raka grlića maternice, dok su HPV tipovi 6 i 11 najviše uključeni u stvaranje benignih lezija. To, međutim, ne znači da su samo virusi iz visoko kancerogene skupine odgovorni za razvoj raka grlića maternice.

Uzroci virusa HPV

Razlozi za pojavu prekanceroznih lezija i raka grlića maternice mogu biti mnogi, oni uključuju:

 • vrlo rani početak seksualne inicijacije,
 • veliki broj seksualnih partnera u kratkom vremenu,
 • suživot s partnerima koji imaju mnogo partnera,
 • nedostatak odgovarajuće osobne higijene ,
 • nizak stepen obrazovanja i ne obaziranje na brigu o zdravlju,
 • ovisnost o cigaretama,
 • uporaba oralne hormonske kontracepcije,
 • nedostatak; dovoljno vitamina A (retinoida) u tijelu,
 • slabljenje imunološkog sistema.

Najčešća infekcija je spolnim kontaktom (oralno-genitalnim, genitalno-genitalnim ili genitalno-analnim). Naravno, to nije jedini način zaraze. Virus se također može prenijeti uporabom istog donjeg rublja, peškira ili drugih predmeta za ličnu higijenu, posebno kada su lezije na vanjskim genitalijama. U teoriji se infekcija može dogoditi čak i u javnom WC-u. Također, majka koja ne održava odgovarajuću osobnu higijenu može prenijeti HPV na kožu i sluznice djeteta. Poznati su slučajevi kada jedan od partnera koji se redovito pare nije zaražen virusom ili oba imaju različite vrste HPV-a.

Bilo je izvještaja o benignim lezijama (kondilomima) u novorođenčeta, a bilo je izvještaja o HPV-u u djetetovoj krvi iz pupkovine. To znači da je infekcija moguća čak i u maternici uzdizanjem iz genitalnih organa ili (malo vjerojatno) kroz krv kroz placentu.

Venerolog je specijalist za spolne bolesti. Ako imate simptome koji ukazuju na spolno prenosive bolesti, uključujući HPV infekciju, možete zakazati termin kod venerologa .

HPV (humani papiloma virus) – faze infekcije

Prva faza infekcije humanim papiloma virusom razdoblje je od infekcije do prvih promjena na epitelu grlića maternice ili rodnice. U ovoj se fazi prisutnost virusa može utvrditi samo specijaliziranim virološkim testom čiji je zadatak otkriti čestice HPV DNA. U prvoj fazi infekcije, testovi papa- testa su uglavnom dobri.

Latentna faza može trajati vrlo dugo (čak i do nekoliko godina) i prijeći u subkliničku fazu , tijekom koje su vidljive manje ili više promjena na epitelu, koje se mogu dijagnosticirati kolposkopijom ili citologijom.

Posljednja faza HPV infekcije je klinička faza u kojoj su benigne lezije vidljive golim okom, to su kondilomi, rak grlića maternice ili rodnice i vulve.

Stopa smrtnosti HPV-a

Stopa smrtnosti od raka grlića maternice nije se značajno promijenila nekoliko desetljeća, jer se šanse za preživljavanje bolesti smanjuju. Rezultati pokazuju da je najučinkovitije liječenje raka grlića maternice profilaksa (npr. Test razmaza, kolposkopija).

Simptomi HPV infekcije

Karakterističan faktor infekcije humanim papiloma virusom u rodnici, cerviksu i vulvi je odsutnost simptoma u latentnoj i subkliničkoj fazi infekcije. Isto vrijedi i za muškarce koji su također asimptomatski.

Prvi simptomi pojavljuju se kad su papilarne lezije, kondilomi te prekancerozne i rane karcinomske lezije vidljive “golim okom”. Tada se pacijenti žale na simptome u obliku:

 • svrbež,
 • pečenje,
 • gnojni iscjedak.

DOBRO JE ZNATI
Izvor simptoma nije sam virus HPV, već istodobna bakterijska i gljivična infekcija koja se međusobno preklapa. Abnormalno krvarenje opaža se u uznapredovalom kliničkom karcinomu.

Dijagnosticiranje humanog HPV papiloma virusa

Dijagnoza HPV-a potvrđuje se citološkim i kolposkopskim pregledima – njihov pozitivan rezultat jasan je u dijagnozi bolesti. Ponekad tzv mikrokolpohisteroskopski pregled.

Najpouzdanija dijagnostička metoda je HPV nukleagen DNA test i molekularne metode temeljene na najmodernijoj PCR tehnologiji u stvarnom vremenu. To su genetski testovi, zahvaljujući kojima je moguće točno utvrditi kojom vrstom HPV-a smo zaraženi. Zahvaljujući ovom testu, virus je moguće otkriti vrlo rano, kako bi se što prije započelo ispravno liječenje.

Test je prvenstveno namijenjen ženama koje su seksualno aktivne (bez obzira na broj spolnih partnera i broj odnosa). Test na HPV trebali bi provoditi i muškarci koji su imali više od jednog spolnog partnera ( HPV u muškaraca može uzrokovati rak penisa ). Uz to, čovjek koji nosi virus može zaraziti svog partnera.

Indikacije za HPV test su:

 • prethodno liječenje cervikalne displazije,
 • liječenje raka grlića maternice,
 • prevencija raka,
 • uznemirujući rezultati citologije (radi provjere),
 • ponavljajuća se upala genitalnog trakta (npr. upala glavića ili uretre),
 • trudnoća (HPV se može prenijeti na dijete i dovesti do ponovljene papilomatoze grkljana). HPV u trudnica također predstavlja rizik da trudnoća ne dođe do trudnoće. Osim toga, tokom porođaja infekcija se može prenijeti na bebu kroz genitalni trakt zaražene majke. Postoje i mišljenja da se infekcija može prenijeti na fetus čak i tokom carskog reza.

Mogućnosti prevencije i liječenja HPV infekcije

Promjene uzrokovane izloženošću HPV-u često se samopromoćuju ili slijede nakon lokalnog protuupalnog liječenja (trudnoća) ili hormona (menopauza). Ako se lezije ne eliminiraju nakon liječenja, treba razmotriti operativni zahvat. Na primjer, može se koristiti tehnika lokalnog uništavanja tkiva (kriokoagulacija ili isparavanje CO 2 laserom ) ili izrezivanje lezije visokofrekventnom električnom petljom (LLETZ).

U slučaju visokokvalitetnih displastičnih promjena, primarna anti-HPV operacija je cervikalna konizacija. Maternica se izreže samo kada, osim visokih stepeni displastičnih promjena, postoje i druge indikacije za ovaj postupak. Kod raka grlića maternice s ranom invazijom, tj. Nevidljivog golim okom, kod žena koje žele roditi, moguće je izvoditi hirurške zahvate koji omogućavaju očuvanje maternice i mogućnost razmnožavanja.

U slučaju malignih novotvorina naprednijih stadija, tj. Do kliničkog stadija IIA, radikalno uklanjanje maternice obično se izvodi zajedno s limfnim čvorovima zdjelice, a ponekad i peraortnim. Ponekad se operacija nadopunjuje radioterapijom u kombinaciji s kemoterapijom.

Kada bradavice (posebno vulva), lokalna primjena uključuje hemijske otopine, na primjer Condylina. Učinkovitost ove vrste lijekova varira, a bolest se vrlo često ponavlja. Druga metoda koja se koristi u liječenju kondiloma je kriokoagulacija, tj. Lasersko isparavanje lezija, što daje vrlo dobre rezultate. Kod svake osobe s HPV infekcijom treba dodatno preporučiti upotrebu vitamina A i liječenje koje poboljšava imunitet.

Kod još naprednijeg raka vrata maternice, tj. Kada se rak infiltrira u endometrij i dosegne zdjelične kosti, liječenje se obično započinje radioterapijom.

VAŽNO
Prognoza, odnosno petogodišnje preživljenje, ovisi o stadiju tumora. U fazi I, petogodišnje preživljavanje javlja se u preko 70% slučajeva liječeni, u fazi II – 50-66%, a u naprednijim tumorima postotak izliječenih bolesnika je niži.

Sprječavanje razvoja humanog papiloma virusa (HPV)
Iako je rizik od infekcije HPV-om nemoguće potpuno ukloniti, postoji način da ga smanjimo. Najvažnije je pravilo izbjegavati slučajni seksualni kontakt, posebno bez zaštite. Naravno, upotreba kondoma na neki način smanjuje rizik od zaraze HPV-om, ali (što treba imati na umu) ne pruža stopostotnu zaštitu. Stoga je vrlo važno educirati mlade o seksu i potaknuti ih da izbjegnu prerano započinjanje.

U profilaksi su također važni zdrava prehrana (prehrana koja sadrži veliku količinu vitamina, posebno vitamina A) i izbjegavanje pušenja. Štaviše, treba pamtiti redovne kolposkopske i citološke preglede.

Uz to, postoje i vakcinacije protiv nekih vrsta HPV-a, iako je njihova učinkovitost još uvijek neizvjesna i stoga se ne može koristiti umjesto gore spomenutih profilaktičkih metoda.

HPV – ukratko

1. Infekcija humanim papiloma virusom jedna je od najčešćih spolno prenosivih infekcija (iako postoje i drugi načini prenošenja ove infekcije).

2. Razvoj raka grlića maternice može potrajati i do nekoliko godina. Iz tog je razloga lako otkriti redovitim kolposkopskim i citološkim pregledima. Također se provode i virusološka ispitivanja.

3. Karakterističan faktor HPV infekcije u vulvi, rodnici i cerviksu je nedostatak specifičnih simptoma.

4. Dijagnoza infekcije temelji se na pregledu HPV DNA u kombinaciji s histologijom, kolposkopijom i citologijom.

5. Infekcija HPV-om obično ne prijeti trudnoći i razvoju ploda.

6. Infekcije HPV-om 16 i 18 glavni su faktori za razvoj raka grlića maternice.

7. Većina infekcija humanim papiloma virusom spontano se rješava u roku od 12-24 mjeseca (i skupine s niskom onkogenošću i visoko onkogenost).

8. U prevenciji HPV-a najvažnije je održavati higijenu mentalnog i fizičkog (seksualnog) života.

9. Rak grlića maternice dijagnosticiran u ranoj fazi potpuno je izlječiv.

10. Bilo koju infekciju humanim papiloma virusom treba tretirati kao potencijalni rizik da će se razviti u tumor. Liječenje infekcije ovisi o vrsti virusa i mjestu procesa i stepenu prijetnje da će lezija postati zloćudna.

Sadržaj web stranice zdravlje.ba namijenjen je poboljšanju informisanosti, a ne zamjeni kontakta između korisnika web stranice i njegovog liječnika. Web stranica zdravlje.ba namijenjena je isključivo u informativne i obrazovne svrhe. Prije nego što prihvatite medicinski savjet sadržan na našoj web stranici, morate se obratiti liječniku. Administrator ne snosi nikakve posljedice koje proizlaze iz upotrebe podataka sadržanih na web stranicama. Trebate li liječničku konsultaciju ili recept? Obavezno se obratite vašem liječniku porodične medicine.