Jak imunitet najbolji je način da se ostane zdrav, posebno u trenutnoj pandemiji COVID-19. Vitamin C najčešće je povezan s jačanjem imunološkog sistema tijela. Kada će vitamin C poboljšati naš imunitet? Koliko ga je potrebno uzimati da bi bilo učinkovito? Koji je najbolji način da se zadovolji potreba za ovim spojem?

  • Vitamin C ne sprječava COVID-19 ili druge infekcije, niti ih liječi. Međutim, utiče na naš  imunitet
  • Vitamin C brine o imunitetu samo kada udovoljavamo dnevne potrebe za ovim spojem. To se ne događa kada tijelu dajemo vrlo visoke doze vitamina C

Povremeno se pojavljuju informacije o važnosti vitamina C u borbi protiv COVID-19, uključujući da visoke doze vitamina C štite od SARS-CoV-2 i drugih infekcija. Odmah pojašnjavamo: trenutno nema dovoljno dokaza koji ukazuju na to da vitamin C djeluje protiv COVID-19 .

Dakle, sjetimo se: vitamin C ne sprječava COVID-19 ili druge infekcije, ne liječi ih i ne smanjuje trajanje bolesti ili njezin blaži tok.

Činjenica je, međutim, da je vitamin C (tj. Askorbinska kiselina) jedan od najvažnijih spojeva za pravilan rad našeg tijela. Ono što se čini ključnim pitanjem u eri COVID-19 jest da vitamin C utiče na stanje našeg imuniteta. Jedna od njegovih funkcija je regulisanje procesa apsorpcije patogenih mikroorganizama leukocitima.

Uz to, askorbinska kiselina ubrzava zacjeljivanje rana, inhibira krvarenje desni, usporava proces starenja kože, snižava krvni pritisak, reguliše proizvodnju kolagena – proteina prisutnog u npr. kostima, zubima, koži i hrskavici, utiče na apsorpciju kalcija i željeza.

Također bismo se trebali sjetiti da je moćan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala odgovornih za oštećenje DNA.

Kome je vitamin C najpotrebniji?

Preporučeni unos vitamina C se razlikuje ovisno o dobi, spolu i fiziološkom stanju. Poznato je da trudnice i dojilje, osobe koje se bore s hipertenzijom, dijabetičari, pušači, starije osobe i oni koji žive pod stresom trebaju više.

Kako znati da li nam nedostaje vitamina C?

Simptomi hipovitaminoze C mogu uključivati ​​slabost u tijelu, umor, teže zacjeljivanje rana, krvarenje desni i sklonost infekcijama. Kako bismo bili sigurni da nam zapravo nedostaje vitamina C, može se napraviti krvni test na askorbinsku kiselinu. Sastoji se u vađenju krvi iz vene. U laboratoriju se nakon centrifugiranja u serumu određuje koncentracija askorbinske kiseline.

Test se, naravno, provodi i u slučaju sumnje na previsoku koncentraciju askorbinske kiseline, međutim, takve se situacije rijetko događaju. Doktori, podsjećaju da se tijelo može nositi s viškom vitamina C ograničavajući njegovu apsorpciju i izlučujući ga urinom.

Kao što je gore spomenuto, vitamin C brine o našem imunitetu. To se događa samo kada ispunimo dnevne potrebe za ovim spojem.

– To se ne događa kada tijelu dostavljamo vrlo visoke doze vitamina C, jer se u tom slučaju dolazi samo do tačke da će tijelo ograničiti apsorpciju i ukloniti taj višak.

Pa kada ima smisla uzimanje dodataka vitamina C?

U situacijama kada nam nedostaje. Kada je naš imunitet zapravo oslabljen, što će rezultirati povećanom učestalošću infekcija. Ali ako neko pravilno jede, nije u opasnosti od nedostatka vitamina C.

Naravno, ako neko želi, može uzeti vitamin C. Zdrava osoba neće imati dodatnih problema, jer se, kao što smo već rekli, naše se tijelo može riješiti viška ovog spoja.

Dodatak vitamina C bit će koristan tokom razdoblja zaraze. Ovo je vrijeme kada imunološki sistem, mobilizirajući se za borbu, treba više vitamina. Međutim, ovo je vrijeme prilično kratko, nekoliko dana.

Vjeruje se da je vitamin C gotovo netoksičan. Unatoč tome, velike doze askorbinske kiseline mogu biti opasne kod ljudi s anemijom srpastih stanica (krvni poremećaj karakteriziran crvenim krvnim stanicama koji poprimaju neprirodan, krut oblik nalik srpu), također mogu doprinijeti stvaranju bubrežnih kamenaca ili gastrointestinalnih poremećaja.

Stoga se pretpostavlja da sigurna doza vitamina C ne prelazi 1000 mg.

Najbolji prirodni izvori vitamina C.

Naše tijelo ne proizvodi vitamin C, pa ga moramo opskrbljivati ​​”izvana”. Najbolji način da se zadovolje vaše potrebe za vitaminima je zdrava i raznolika prehrana.

Gdje možemo pronaći najviše vitamina C?

Svježe povrće i voće izvrstan su izvor vitamina C. Velike količine ovog vitamina nalaze se u crnom ribizlu, peršinu, kelju, prokulici, žutoj papriki (crvena paprika sadrži nešto manje), šipku, kupini i brokuli.

Ukratko

U organizmu, vitamin C igra vrlo važne uloge: neophodan je u sintezi kolagena, pomaže funkciju tjelesnog obrambenog sustava potičući aktivnost bijelih krvnih zrnaca i povećavajući razinu interferona, odgovor antitijela i lučenje hormona timusa. Nadalje, vitamin C pomaže apsorpciju željeza, a samim time i formiranje crvenih krvnih stanica, pretvara folnu kiselinu u njen aktivni oblik, djeluje kao antihistaminik te na taj način može pomoći u olakšavanju simptoma alergija.

Zbog snažne antioksidativne aktivnosti, vitamin C i njegova potencijalno preventivna uloga u razvoju različitih degenerativnih bolesti predmet su velikog broja istraživanja. Najčešće se citiraju ona vezana uz ulogu vitamina C u prevenciji kardiovaskularnih i karcinogenih bolesti te bolesti očiju.

Osim toga, blagotvorni učinci vitamina C dokazani su u segmentu skraćenja trajanja prehlade i ublažavanja simptoma. Stoga je važno dnevno se opskrbljivati s potrebnom količinom, pa čak pokušati i s potencijalno terapijskom dozom.

Sadržaj web stranice zdravlje.ba namijenjen je poboljšanju informisanosti, a ne zamjeni kontakta između korisnika web stranice i njegovog liječnika. Web stranica zdravlje.ba namijenjena je isključivo u informativne i obrazovne svrhe. Prije nego što prihvatite medicinski savjet sadržan na našoj web stranici, morate se obratiti liječniku. Administrator ne snosi nikakve posljedice koje proizlaze iz upotrebe podataka sadržanih na web stranicama. Trebate li liječničku konsultaciju ili recept? Obavezno se obratite vašem liječniku porodične medicine.