Simptomi

  • Mjehurići ispunjeni tekućinom
  • Suha koža
  • Ranice na koži
  • Crvenilo

Opis atletskog stopala

Atletsko stopalo je gljivična infekcija koja se javlja na stopalima i uzrokuje jak svrbež i ljuštenje kože. Iako su sportaši rizična skupina za razvoj ove infekcije zbog učestalog nošenja sportske obuće i znojenja, može je dobiti bilo tko. Uzrokuju ga gljivice iz skupine dermatofita koje bujaju u zatvorenom, vlažnom i toplom okružju. Infekcija se može dobiti u objektima kao što su dvorane ili bazeni gdje ljudi hodaju bosi, ali i ne mijenjanjem znojnih čarapa i dugim nošenjem zatvorene obuće.

Simptomi

Suha koža na stopalima koja se ljušti, a kad se bolest razvije mogu se pojaviti i crvenilo, ranice, raspucala koža s mjehurićima, a nokti mogu postati bijeli, lako lomljivi, neugodnog mirisa. Infekcija se može prenijeti i na druge dijelove tijela, poglavito prepone i ruke.

Prevencija

Izbjegavajte hodati bosi u prostorima kao što su javni bazeni, dvorane i sportske svlačionice s obzirom da se infekcija u takvim prostorima često širi preko ljuskica koje opadaju sa stopala inficirane osobe. Stopala treba održavati suhima i čistima, a čarape i obuću mijenjati redovito. Poželjno je nositi pamučne čarape i cipele koje nisu od umjetnih materijala te ne dijeliti s drugima obuću, čarape, ručnike i pribor za pedikuru. Kada se infekcija učestalo vraća, moguće je preventivno koristiti antifungalni prašak za stopala.

Liječenje

U liječenju je vrlo bitno održavati stopala čistima i suhima, kako bi se spriječilo daljnje širenje gljivica. Mijenjajte redovito čarape i nosite obuću od prirodnih materijala. U liječenju se može koristiti prašak protiv gljivica koji se posipa po stopalima te antifungalne kreme, masti i gelovi. Kod težih oblika infekcije liječnik može prepisati i oralnu antifungalnu terapiju.