Te nalete vrtoglavice uzrokuje nagli pad krvnog pritiska, tzv. ortostatska hipotenzija, a ona je povezana sa zastojem srca.

Američki su istraživači došli do ovog zaključka nakon što su pratili pritisak 12.000 pacijenata kroz razdoblje od 17 godina. Ispitanicima je pritisak mjeren dok su ležali i neposredno nakon što su ustali.

Stručnjaci Sveučilišta Sjeverna Karolina ustanovili su kako je osobe s ortostatskom hipotenzijom čak 54 posto sklonije srčanom zastoju. Čak i kada su uzeli u obzir osobe koje su bolovale od povišenog pritiska, taj je rizik iznosio 34 posto.

Ova veza bila je najjača kod ispitanika starih između 44 i 55 godina, tvrde istraživači u časopisu Hypertension.

Oko 11 posto pacijenata koji su doživjeli zatajenje srca imali su ortostatski hipoteziju na početku istraživanja, usporedno sa samo četiri posto ispitanika kojima srce nije zatajilo.

“Mjerenje ortostatskog krvnog pritiska može biti dodatak onome što već znamo o riziku od zatajenja srca i ne zahtijeva dodatnu opremu – samo standardni tlakomjer”, objasnila je dr. Christine DeLong Jones, voditeljica studije.

Zatajenje srca odnosi se na poteškoće srca da pumpa dovoljnu količinu krvi za cijelo tijelo i obično nastupi jer je srčani mišić preslab ili prekrut za pravilno funkcioniranje. Najčešće nastupi postupno i može se držati pod kontrolom uzimanjem lijekova.