Mnogi ljudi ignorišu prve simptome koji nas mogu upozoriti na predstojeću opasnost.

1. Hladno znojenje može biti jedan od prvih znakova srčanog udara

Infarkt miokarda često ne izgleda onako kako zamišljamo. Mnogi pacijenti uopće ne osjećaju bol u prsima , a jedan od prvih simptoma koji nas upozoravaju da nešto nije u redu, može biti npr. Neobično znojenje. Prema Mayo Clinic – američkoj nevladinoj organizaciji – hladni znoj može biti jedan od prvih znakova srčanog udara.

Osobito ako se znojenje javlja u mirovanju i osjetite nelagodu u ruci, vratu, čeljusti ili prsima. Ovo je još jedna organizacija koja skreće pozornost na ovaj neobični simptom. 2005. godine slično istraživanje provelo je Sveučilište Illinois u Chicagu.

2. Srčani udar

Kada se jedna od koronarnih arterija potpuno zatvori, krv neće doprijeti do pravog dijela srčanog mišića i nakon nekog vremena (15-30 minuta) njegove će stanice umrijeti. Pojavit će se nekroza miokarda ili infarkt miokarda. Ovo je nepovratan proces. Vremenom će stanice srčanog mišića (kardiomiociti) biti zamijenjene vezivnim tkivom, koje se ne može samostalno smanjivati ​​i podnosi najviše pasivnom pokretu. Takozvani ožiljak postinfarkta. Ovaj dio srčane stijenke uvijek će se pogoršati i raditi će manje učinkovito, što će se odraziti za cijelo tijelo.

Koronarna bolest arterija može se podijeliti u stabilne i nestabilne (akutni koronarni sindromi). Stabilni oblik je blaži oblik, ne ugrožava izravno život, može se kontrolirati odgovarajućim lijekovima i promjenama načina života. Akutni koronarni sindromi koji mogu biti opasni za život pacijenta uključuju: nestabilnu anginu (koja se može smatrati preinfarktom), akutni koronarni sindrom bez povišenja ST segmenta (NSTEMI) i infarkt elevacije ST (STEMI). Ova podjela je napravljena zbog različitog postupanja u svakom od ovih slučajeva.

3. Kako spriječiti srčani udar?

Prevencija srčanih bolesti temelji se na uklanjanju promjenjivih čimbenika rizika, tj. Osiguravanju redovite aerobne tjelesne aktivnosti , održavanju ispravnog lipidnog profila, prestanku pušenja, pravilnom liječenju hipertenzije, adekvatnoj prehrani, optimalnoj kontroli dijabetesa, smanjenju konzumacije alkohola i redovitim preventivnim pregledima.