Tart od limuna – recept koji će oduševiti i najveće sladokusce

625


Poželjeli ste nešto slatko i ukusno što možete poslužiti uz kavu, čaj ili iza ručka? Imamo recept za tart iz zagrebačkog restorana Apetit koji će oduševiti ukućane i goste.

PRHKO TIJESTO:
125 g maslaca
85 g šećera u prahu
30 g bademovog brašna
200 g glatkog brašna
50 g jaja
KREMA OD LIMUNA:
sok 2 limuna
korica od 2 limuna
120 g maslaca
20 g šećera
6 jaja
Kocke od rogača i jabuka – neodoljiva jesenska poslastica

PRIPREMA KREME:
Lagano razradite žumanjke. Dodavati zagrijanu tekućinu limuna i maslaca postepeno u jaja, temperirati i spojiti skupa. Vratit u posudu i lagano zagrijavati dok se ne zgusne smjesa. Ne dozvoliti vrenje jer će jaja koagulirati.
MERINGA:
60 g bjelanjaka
60 g kristal šećera
30 g šećera u prahu
PRIPREMA MERINGE:
Prvo miksati bjelanjke pjenasto te dodavati postepeno šećer. Kad dobijemo staklenastu gustu smjesu, dodati ručno šećer u prahu i lagano ručno umiješati.

Pripremite laganu tortu sa smokvama i jogurtom

POSTUPAK ZA TIJESTO:
Prhko tijesto zamijesiti, razvaljati i peći na 165 stupnjeva sedam minuta, premazati u unutrašnjost bjelanjkom (lagano umućenim) stavit još 2 minute u pećnicu.

Kremu od limuna preliti u malo ohlađeno tijesto, pravilno rasporediti i staviti u pećnicu (200°c) na gornju rešetku blizu grijača i ostaviti lagano otvorenu par minuta do kad ne dobijemo zlatnu površinu. Staviti meringu prije serviranja.

Dr.Lex