Što gripa ne voli?

405

Aaaa-pcihaaa! Na zdravlje! Bez obzira gdje se nalazili, uvijek ćete naići na nekoga tko kiše i time potencijalno prenosi gripu ili neku drugu virusnu infekciju. Kako si pomoći?

Slijede četiri sigurna načina koja Vaš organizam mogu obraniti od virusa prehlade.

1. Redovito perite ruke
Naše su ruke svakodnevno u doticaju s okolišem, stoga je potrebno redovito ih prati kako bismo održali zdravu razinu higijene. Sapun koji koristite ne mora biti poseban, obični sapun će uništiti viruse koji uzrokuju infekcije. Ruke prilikom pranja trljajte barem 20 sekundi.

2. Izbjegavajte gužve
Virus gripe najuspješnije se širi u kontaktu s drugim ljudima. Najbolje bi bilo da u vrijeme vladavine gripe aktivnu kupovinu obavljate putem interneta. Također, kada netko pored vas kihne, prekrijte rukom usta i nos.

3. Hidratizirajte
Membrane u nosu i grlu zaustavljaju viruse i izbacuju ih u obliku sluzi. Pijte puno tekućine i grgljajte ju kako biste te membrane održali vlažnima i time pospješili njihov rad.

4. Konzumirajte vitamine
Vitamin C možda neće ukloniti gripu, ali će vas zaštititi. Vitamin D i selen također pružaju zaštitu organizmu. Sok od naranče i jogurt sadrže velike količine vitamina D i C, dok su brazilski oraščići puni selena.