Vrtoglavica može biti benigna, ali i simptom moždanog udara

655

Kod naglije promjene položaja glave i vrata, naglog ustajanja, kod istezanja mišića u vratu ili nošenja težih tereta javlja se kratkotrajna vrtoglavica, zbog koje se ne treba zabrinjavati ako nema pratećih poremaćaja funkcije, kaže akademkinja i prof. neurologije, dr. Vida Demarin.

– Najčešći uzrok ‘benigne’ vrtoglavice je benigni paroksizmalni položajni vertigo (BPPV), koji nastaje naglo, a obično je praćen i mučninom. Vrtoglavica je intenzivna i javlja se naglo, no to nije opasan poremećaj. Riječ je o mehaničkom problemu u unutarnjem uhu, kad se kristalići kalcijeva karbonata, koji su normalno uronjeni u gel u utrikulumu, pomaknu na drugo mjesto, u jedan ili više polukružnih kanala, i tako onemoguće cirkuliranje tekućine pa unutarnje uho počne slati ‘pogrešne signale’ u mozak – pojašnjava naša sugovornica.

Bez naglih pokreta

Foto: 123rf

Ako stanje potraje, kod prve takve vrtoglavice preporučuje se javiti liječniku, koji će određenim manevrom pomicanja glave (Dix-Hallpikeov manevar) postaviti dijagnozu i nakon toga, drugim manevrom (Epleyev manevar), pomoći da se kristalići vrate natrag na mjesto gdje trebaju biti. Obično su potrebna do tri takva manevra da dovedu do poboljšanja, dodaje neurologinja.

S druge strane, ako su vrtoglavice česte, svakodnevne ili se događaju uvijek kod promjene položaja, svakako treba nastojati izbjegavati nagle promjene položaja glave i vrata te naučiti vježbe koje treba redovito raditi.

Foto: Dreamstime

– Ako se vrtoglavice javljaju svakonevno, svakako treba konzultirati liječnika, pa ako on ustanovi da se ne radi ni o čemu opasnom, onda se možemo nekako i sami ‘nositi’ s njima – dodaje sugovornica.

Ozbiljne bolesti

Pritom je, dodaje, svakako preporučljivo umiriti disanje, tj. naučiti abdominalno disanje, koje pomaže, no nemojte se oslanjati na savjete s interneta o tome kako se treba tuširati naizmjence toplom i hladnom vodom ili podići noge u zrak, jer je riječ o savjetima koji mogu koristiti kod poremećaja cirkulacije, ali ne i kod vrtoglavica.

Foto: Dreamstime

Posjet liječniku obavezan je i ako postoje neki drugi ozbiljniji simptomi, jer vrtoglavica može biti povezana i s migrenom, srčanim udarom, epileptičnim napadajem, hormonalnim promjenama, pa i moždanim udarom. Također, češće se javlja u starijoj dobi, kad postoji više mogućih uzroka.

Poremećaj cirkulacije

– Kod starijih osoba moguće su vrtoglavice uzrokovane poremećajem cirkulacije u stražnjem dijelu cirkulacije mozga, što može biti posljedica aterosklerotskih promjena.

Foto: Dreamstime

Krvne žile u stražnjem dijelu cirkulacije pritom opskrbljuju krvlju centar za ravnotežu, pa vrtogavica može nastati kod poremećaja cirkulacije. Također, u starijoj dobi  se mogu javiti vrtoglavice zbog degenerativnih promjena u vrtnom dijelu kralježnice. U svakom slučaja, treba se javiti liječniku, zaključuje neurologinja.

Vrti se cijela soba ili imate dvostruku sliku?

Većini nas je poznat taj osjećaj da se prostorija u kojoj se nalazimo vrti oko nas, zbog čega osoba ima osjećaj da nije stabilna na nogama, pa odmah mora leći, koji se javlja kod vrtoglavice koju uzrokuje benigni paroksizmalni položajni vertigo, odnosno pomicanje kristalića prema polukružnim kanalima.

Dreamstime | Autor: DreamstimeFoto: Dreamstime

Kad su u pitanju drugi uzroci poremećaja ravnoteže, rjeđe se radi o osjećaju da se prostor oko nas vrti, nego se poremećaj ravnoteže javlja kroz dvostruku sliku, poremećaj govora i motoričke ispade.

Pritom stanje može biti povremeno ili potrajati, ovisno o uzrocima i – svakako se treba javiti liječniku. Naime, vrtoglavica ponekad može biti i simptom moždanog udara, koji također prate porenećaj govora i slabost na nogama, pa treba isključiti tu mogućnost.

Vrtoglavica može ‘pratiti’ anginu pectoris

Foto: 123rf

Jaka bol u prstištu iza prsne kosti s prosijavanjem duž lijeve ruke, tzv. angina pectoris, obično može prethoditi srčanom infarktu. Mogu se javiti i poteškoće kod disanja, gubljenje daha, poremećaj srčanog ritma, a uz opisane simptome mogući su i vrtoglavica te omaglica.

Aura kao najava epileptičnog napadaja

Vrtoglavica se može javiti neposredno prije epileptičkog napadaja, traje nekoliko sekundi i može biti aura nakon koje slijedi napadaj gubitka svijesti, no može se javiti i sama kratkotrajna vrtoglavica, iza koje ne dolazi do gubitka svijesti.

Hormonalne promjene i anksioznost

Kod vrtoglavice koja je povezana s hormonalnim promjenama javljaju se hormonalni poremaćaji, valovi vrućine, preznojavanje, lupanje srca…

Dreamstime | Autor: DreamstimeFoto: Dreamstime

Kod anksioznih poremaćaja također se, uz vrtoglavicu, može javiti pojačan i ubrzan rad srca, osjećaj nelagode, osjećaj panike i straha ili pojačano znojenje uz osjećaj kao da će se osoba srušiti ili izgubiti svijest.

Savjet plus ako vas muče vrtoglavice

  1. Sjednite što prije i spriječite ozljede – Odmah sjednite ili lezite kako biste izbjegli pad ili moguće ozljede. Ostanite u ležećem položaju dok se stanje potpuno ne smiri.
  2. Naučite tehnike pravilnog disanja – Duboko dišite, tako da se kod disanja podiže i cijeli abdomen. To će pridonijeti smirivanju stanja, a istodobno ćete izbaciti toksine i poboljšati probavu.
    Foto: 123rf
  3. Ne zaboravite piti dovoljno tekućine – Ako sumnjate da je uzrok vrtoglavice dehidracija (primjerice kod vježbanja) ili hipoglikemija, popijte malo vode ili soka.
  4. Svakodnevne vrtoglavice ozbiljan su problem – Ako su vrtoglavice učestale i utječu na svakodnevne aktivnosti, obavezno se javite liječniku koji će postaviti dijagnozu liječenja.
  5. Znakovi za hitan posjet liječniku – Obavezno se javite liječniku ako vrtoglavicu prate poremećaj govora, dvoslike, slabost mišića lica i udova te ako se problem nikako ne smiruje i povlači.