Omega-3 liječi crijevne polipe

680

Liječenje koje sadrži određeni tip omega-3 masnih kiselina može smanjiti veličinu i broj predkancerogenih polipa crijeva kod osoba koje su genetski sklone razvijanja raka crijeva.

Polip je izraslina tkiva crijevne stjenke koja raste u unutrašnjost šupljine (lumena) crijeva i obično je dobroćudan. Oni mogu na crijevnoj sluznici rasti slično kao bradavice na koži.

Razlikuju se po veličini, a najčešće su smješteni u donjem dijelu debelog crijeva i rektumu (završnom) debelom crijevu. Osobe koje imaju polipe izložene su znatni većem riziku raka crijeva, te zahtijevaju operaciju kako bi se izrasline uklonile. U najvećoj se mjeri dijagnosticiraju sasvim slučajno.

Britanski su stručnjaci pregledali 55 osoba s visokim genetskim rizikom razvijanja polipa u crijevima. Podijeljeni su u dvije skupine: 28 ispitanika je primalo liječenje šest mjeseci koje je uključivalo dva grama vrlo pročišćenog oblika omega-3 polinezasićenih masnih kiselina. Druga je skupina primala placebo lijek.

Broj polipa u skupini koja je uzimala omegu-3 se smanjio za 12 posto. S druge strane, među bolesnicima koji su uzimali placebo, broj polipa se povećao za deset posto.

Istraživači Sveučilišne bolnice St. James u Leedsu tvrde kako su omega-3 polinezasićene masne kiseline sigurne i dokazano korisne za zdravlje krvožilnog sustava. Stoga je liječenje ovim nutrijentima moguće dobar izbor za osobe koje su suočene s povišenim rizik od razvijanja raka crijeva i srčanih bolesti.