Najnovija pretraga krvi mogla bi otkriti rak gušterače ranije nego što sadašnje pretrage to mogu i samim time, dati bolesnicima veće izglede za preživljavanjem. Naime, iako nije česti oblik malignih bolesti, rak gušterače je jedan od smrtonosnijih: samo pet posto osoba živjet će dulje od dvije godine nakon otkrivanja ove maligne bolesti.

“Ova nova dijagnostička pretraga moguće je sigurna i jednostavna metoda probira koja bi mogla poboljšati prognoze pacijenata s račkom gušterače putem ranog otkrivanja. Kapljica krvi sadrži puno podataka”, objasnio je Masaru Yoshida, profesor odsjeka metabolomičkih istraživanja Medicinskog fakulteta Sveučilišta Kobe, ujedno i voditelj studije.

Metoda koju je razvio njegov tim oslanja se na metabolomičku tehnologiju – znanost koja se fokusira na malene molekule. Pretragom se mjere metaboliti u krvi, nuspojave metabolizma. Analizirajući razlike između razine metabolita pacijenata koji boluju od raka gušterače te onih koji ne boluju, istraživači mogu identificirati one koji imaju rak.Rano otkrivanje raka znači da osobe imaju veće izglede izvaditi tumor na vrijeme i živjeti duže od većinebolesnika s ovom bolesti. Nažalost, u 80 posto slučajeva raka gušterače, one je već metastazirao u fazi kada je otkriven i samim time, ne može se operirati.

“Konvencionalne pretrage koje koriste krv nisu prikladne za probir za rak gušterače i njegovo rano otkrivanje, stoga su hitno potrebne nove dijagnostičke metode za rak gušterače”, objasnio je voditelj istraživanja Yoshida.

Istraživači su proučavali biomarkere 43 pacijenata s rakom gušterače i 42 zdrave osobe. Pronašli su 18 metabolita koji se razlikuju između ovih dviju skupina ljudi, a zatim su se koncentrirali na četiri metabolita. Pretraga se pokazala 71 posto uspješnom, a objavljena je u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Strastveni pušači skloni alkoholu dobivaju rak gušterače deset godina ranije od ostatka populacije. Prosječna dob kada se rak gušterače dijagnosticira kod osoba je 72. godina, no ako ste skloni pretjeranoj konzumaciji alkohola i cigareta, tada ova bolest može nastupiti već u 61. godini (za alkoholičare), tj. 62. godini (za pušače).

Najčešći faktori rizika raka gušterače su starija životna dob, pušenje, prehrana siromašna voćem i povrćem, a s druge strane bogata mastima, prekomjerna debljina, smanjena fizička aktivnost te ranije bolesti kao dijabetes, pankreatitis i ciroza jetre. Kemoterapeutici koji su trenutno dostupni za liječenje raka gušterače nisu se pokazali pretjerano učinkovitima.