Ako se cijeli svijet slaže da je torta najbolja na svijetu, onda nema razloga da je ne pripremimo danas!
Potrebni sastojci:
250 g maslaca, omekšalog
200 g tamne čokolade nasjeckane na komadiće od 2 cm
1½ žlica instant kave, rastopljene u 300 ml tople vode
250 g šećera
2 velika jaja, lagano tučena
2 žlice ekstrakta vanilije
240 grama brašna
½ praška za pecivo
30 g kakao praha + žličica za ukras
¼ žlice soli
Čokoladni preljev:
200 g tamne čokolade
200 ml vrhnja za šlag
2 žlice sirupa ili meda
3 žlice maslaca
Ovaj čokoladni kolač jedan je od najpopularnijih na internetu, pa zašto ga ne probati?
Za kremu od mascarponea i cimeta
375 ml vrhnja za šlag
190 g mascarpone sira
Sjemenke jedne vanilije
2 žlice instant kave
¾ žlice cimeta
1 1/3 žlice šećera u prahu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva te namastite i stavite papir za pečenje
Maslac, čokoladu i kavu stavite u posudu i miješajte dok se sve ne poveže. Dodajte šećer i miješate. Dodajte jaja i ekstrakt vanilije i sve dobro povežite miješanjem.
Dodajte brašno, prašak za pecivo, kako i sol i posebni posudu, pomiješajte te dodajte u mješavinu s maslacem.
Smjesu stavite u posudu za pečenje i pecite 1 sat, izvadite i ostavite da se hladi 20 minuta.
Savršen kolač od šljiva s mirisnim začinima za još bogatiji okus
Čokoladni preljev pripremite tako da stavite čokoladu u procesor za hranu i usitnite je. Kombinirajte sirup ili med u maloj tavi nad vatrom uz vrhnje za šlag. Kad se pojave mjehurići, maknite na stranu. Na čokoladu koja se još nalazi u procesoru za hranu dodajte ovu smjesu i dok se miješa dodajte maslac. Sve se mora dobro povezati.
Smjesu prebacite u posudu i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite da se sve malo stvrdne. Ako želite da krema bude tvrda ostavite je 2 sata na sobnoj temperaturi, a ako želite preliti tortu tekućom kremom, možete koristiti odmah.
Kremu od cimeta i mascarponea pripremite tako da sve sastojke stavite u posudu i miješate električnim mikserom par minuta.
Tortu izvadite na pladanj za posluživanje te premažite čokoladnom glazurom. Izrežite na šnite, stavite na tanjure i poslužite uz kremu od mascarponea.
Dobar tek!