Svi smo čuli za štitnu žlijezdu, no što je ona zapravo?

“Glavna funkcija štitnjače i razlog njenog postojanja je proizvodnja i lučenje hormona štitnjače T4 i T3. Hormoni štitnjače su glavni regulatori organizma i ključni su za odrađivanje svih procesa koji se odvijaju u svim organima i tkivima”, pojasnio je dr. med. Josip Staničić, specijalist nuklearne medicine.

Prema pisanju Američke organizacije za štitnjaču, zdrava štitnjača proizvodnjom hormona pomaže tijelu pri korištenju energije, zagrijavanja te podržava pravilan rad mozga, srca i mišića…

Simptomi se javljaju kad ona ne funkcionira pravilno, što je indikacija da morate posjetiti liječnika.

Hipotireoza – simptomi

Prema riječima dr. Pearcea, klasični simptom hipotireoze mogu uključivati umor, zatvor, osjetljivost na hladnoću, neregularne menstruacije, “maglicu u glavi”, suhoću kože ili debljanje… Amerika bilježi oko 5 posto pojave ovog stanja kod cijelokupne populacije, a češće se javlja kod muškaraca, a pojavnost se pojačava s godinama.

Hipertireoza – simptomi

Previše aktivna štitnjača će odavati simptome preskakanja srca, anksioznosti, tremora, osjetljivost na visoke temperature, neredovit menstrualni ciklus, poteškoće sa spavanjem i gubitak kilograma. Ovo stanje nije toliko često, pa se u Americi bilježi jedan posto pacijenata. Ako ste primijetili samo jedan od ovih simptoma, ne mora značiti da imate problema sa štitnjačom.

“Važno je znati da su svi spomenuti simptomi nisu baš specifični za štitnjaču, ali ako ste primijetili baš sve, onda je vrijeme da posjetite liječnika”, zaključuje dr. Pearce.