Najnovije istraživanje provedeno u Americi pokazalo je da loše prehrambene navike povećavaju rizik od raka jednako kao i pretjerana konzumacija alkohola. Za približno 38 posto slučajeva raka debelog crijeva i 28 posto raka usne šupljine, ždrijela i grkljana jedan od glavnih krivaca je konzumacija nezdrave hrane, a pri vrhu te liste su gazirana pića koja obiluju šećerom.
Znanstvenici koji su proveli istraživanje zaključuju da su prehrambene navike povezane s više od 80 tisuća invazivnih oblika karcinoma zabilježenih 2015. godine u Americi, što predstavlja 5 posto ukupnog broja slučajeva malignih bolesti u toj zemlji.
Loša hrana nas ubija
U brojevima to izgleda ovako: 52200 slučajeva raka debelog crijeva, više od 14400 karcinoma usne šupljine, ždrijala i grkljana, približno 3200 raka maternice, više od 3000 karcinoma dojke kod žena u menopauzi, 2000 slučajeva raka bubrega, približno 1600 karcinoma na želucu i 1000 slučajeva raka jetre – svi ovi slučajevi povezani su s lošim prehrambenim navikama.
Crna lista
Znanstvenici su također proučavali koje su prehrambene navike najuže povezane s pojavom raka i došli do zaključka da su ove navike najpogubnije za naše zdravlje:
- Nizak unos cjelovitih žitarica
- Nedovoljna kozumacija mliječnih proizvoda
- Pretjerana konzumacija crvenog mesa i suhomesnatih proizvoda
- Nizak unos povrća i voća
- Redovita konzumacija sokova bogatih šećerom i gaziranih zaslađenih sokova
Ovakva prehrana vodi u pretilost koja je povezana sa 16 posto slučajeva raka uzrokovanih, među ostalim, lošim prehrambenim navikama.„Rezultati provedenog istraživanja pokazali su da postoji način da se smanji pojava malignih bolesti u općoj populaciji ukoliko se počne sustavno raditi na edukaciji o zdravim prehrambenim navikama i omogući dostupnost zdrave hrane svim građanima“, naglasili su autori istraživanja.Premda hrana koja na sebi ima oznaku „organska“ zbog visoke cijene nije dostupna svima, zdrave promjene u prehrani možete učiniti i bez velikog udara na kućni budžet.