Iako je ovih dana sva pažnja usmjerena na COVID-19 epidemiju, važno je govoriti i o ohrabrujućim rezultatima i dostignućima na području odgovora na epidemiju HIV/AIDS-a.

Uoči obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, čak i s globalnom pandemijom u svakodnevnom fokusu, bilo bi nepravedno zaobići znanstvena dostignuća u prevenciji infekcije HIV-om, skrbi, liječenju i – životu s HIV-om. Još ne tako davno, HIV je bio percipiran kao smrtonosna pošast, dok danas govorimo o epidemiji kojoj se bliži kraj, odnosno postizanju 0 infekcija, 0 smrti.

U povodu predstavljanja trenutnog stanja HIV-a u Hrvatskoj, 7. studenog održava se Konferencija NOOLA, jednodnevna online konferencija čiji je cilj povezati stručnjake i osobe na čije živote utječe HIV. Konferenciju organizira udruga Iskorak, a među predavačima su vodeći infektolozi, epidemiolozi, psiholozi, osoba koja živi s HIV-om te predstavnica Ministarstva zdravstva. Inicijativa se oslanja na ključna znanstvena dostignuća u prevenciji infekcije HIV-om, dijagnostici, liječenju i skrbi, ali i važnosti upoznavanja šire javnosti s rezultatima.

Upravo je u ozračju globalne pandemije, kada su pojmovi poput broja infekcija i umrlih dio svakodnevice, ohrabrujuće istaknuti i neke brojke o kojima se danas dovoljno ne priča. A one su sve samo ne crne, već idu prema nuli – što je u ovom slučaju svakako pozitivno:

0 novih infekcija
Osobe koje žive s HIV-om koje redovito uzimaju lijekove i održavaju nemjerljivu razinu virusa ne prenose HIV spolnim putem. Rizik prijenosa je dodatno smanjen dostupnošću i mogućnošću primjene preventivne antiretrovirusne terapije i ostalih medicinskih postupaka kod HIV pozitivnih trudnica i novorođenčadi.

0 preuranjenih smrti
Zahvaljujući dostupnosti terapije, osobama koje žive s HIV-om je produljen životni vijek, nisu zarazni, a postiže se gotovo normalno očekivano trajanje života osobe koja živi sa HIV-om, kao u populaciji osoba koje ne žive s HIV-om.

Cilj: 0 stigme
Danas postoje jasni znanstveni dokazi koji potvrđuju da je liječenje učinkovito i da osoba koja živi s HIV-om koja ima nemjerljivu viremiju (količinu HIV-a u krvi) i redovito uzima lijekove, ne može prenijeti virus na drugu osobu, odnosno spolnog partnera, čak i u slučaju nezaštićenog spolnog odnosa. Ova činjenica može pomoći u prevenciji infekcije HIV-om i doprinijeti smanjenju strahova, stigme i diskriminacije povezane s HIV-om.