Bakerova cista je pojava otekline sa stražnje strane koljena koja može uzrokovati bol, smanjenje opsega pokreta i ukočenost zgloba koljena. Bol se povećava kod jačeg pregibanja ili kod potpunog opružanja noge.

Zglobovi u ljudskom tijelu su obavijeni zglobnom ovojnicom koja se sastoji od fibrozne i sinovijalne opne. Sinovijalna opna je ispunjena tekućinom koja vlaži zglobnu plohu i omogućuje klizanje između zglobnih tijela. Uslijed iritacija ili ozljeda koljena dolazi do jačeg izlučivanja zglobne tekućine koja se još naziva voda u koljenu.Bakerova cista nije opasna i nije povezana s karcinomom
Cista je vrećica ispunjena zglobnom tekućinom i može biti različitih veličina, ovisno o količini tekućine prisutne u koljenu. Ciste manjih dimenzija mogu biti bez simptoma, dok one većih dimenzija ograničavaju puni opseg pokreta koljena, uzrokuju pritisak i bol.
U rijetkim slučajevima kad je cista većih dimenzija stvara pritisak na žile i živce u stražnjem dijelu koljena te se mogu osjetiti trnci, trnjenje i osjećaj žarenja niz nogu. U slučaju puknuća ciste dolazi do otoka, podljeva i trenutne boli, slično ozljedi mišića potkoljenice. Nažalost, nakon puknuća, cista se najčešće vraća u prvobitno stanje.

Posljedice Bakerove ciste mogu biti preopterećenja zbog kompenzacijskih kretnji uslijed boli koje izbacuju tijelo izvan idealnog poravnanja a izazivaju:

  • oštećenja drugih dijelova zglobova
  • poremećaje u mišićnom tonusu (neki mišići su  previše napeti, dok drugi atrofiraju)

Bakerova cista se uglavnom tretira neoperativno

Preporuča se fizikalna terapija i kineziterapija. Kućno liječenje se sastoji od smanjenja fizičke aktivnosti, hladnih obloga više puta dnevno, te nošenja kompresijskih zavoja.

Kod većih cista se rade specifične vježbe jačanje mišića nogu, drenaže, te se propisuju kortikosteroidni lijekovi. U rjeđim slučajevima se preporuča aspiracija sadržaja ciste i ubrizgavanje steroidne otopine u cistu. Zbog povezanosti pojavljivanja Bakerove ciste s problemima zgloba koljena ponekad je potreban zahvat na samom koljenu, a izravno uklanjanje ciste je rijetko opravdano zbog velike mogućnosti njenog ponavljanja.