Voda je esencijalna za život i smatra se idealnim pićem koje gasi žeđ i hidratizira.

Unatoč činjenici da je voda idealno piće, mnogi ljudi radije biraju sokove, kave, čajeve i ostale gazirane, negazirane i energetske napitke. Iako oni nemaju učinak čaše vode, ne moraju nužno ni škoditi tijelu, poručuju stručnjaci.

Voda je sastavni dio ljudskog organizma, i čini oko 50 posto tjelesne mase žena, odnosno 60 posto tjelesne mase muškaraca. Svaka funkcija i sistem našeg organizma ovise o vodi. Primjerice, voda pomaže pri probavi hrane, nosi hranjive tvari u stanice i osigurava dovoljno vlage ušima, nosu i tkivu grla. Ako se bavite fizičkom aktivnošću ili živite u toplijim krajevima, vode ćete trebati puno više.

Možda niste znali ali voda će vam poboljšati raspoloženje i pomoći pri izgradnji mišića…

1. OSTANITE MRŠAVI UZ POMOĆ VODE
Pokušavate izgubiti višak kilograma? Voda će ubrzati metabolizam i pomoći vam da ne osjetite glad. Zamijenite napitke koji u sebi sadrže puno kalorija i prije obroka konzumirajte jednu čašu vode kako biste manje pojeli. Ispijanjem većih količina vode ubrzava se metabolizam, posebno ako je čaša hladna – tijelo mora uložiti nešto energije kako bi ju zagrijalo, a u tom će se procesu izgubiti i par kalorija.

2. VODA DAJE ENERGIJU
Ako se osjećate iscrpljeno, uzmite čašu vode koja će sigurno poboljšati raspoloženje, jer, ako niste znali, zbog dehidracije možete osjećati umor. Prava količina vode u organizmu će potaknuti srce da pumpa krv pravilno, a voda može pomoći i pri prijenosu kisika i ostalih važnih nutrijenata do stanica.

3. SMANJITE RAZINU STRESA VODOM
Oko 70 do 80 posto tkiva mozga čini voda, a ako ste dehidrirali, tijelo i um su pod većim utjecajem stresa. Zapamtite da se vjerojatno već dehidrirali ako osjetite žeđ.
Čašu vode uvijek imajte pri ruci i ne zaboravite uzeti koji gutljaj.

4. IZGRADNJA TONUSA MIŠIĆA UZ POMOĆ VODE
Voda će u organizmu spriječiti pojavu grčeva te će podmazivati zglobove. Ako pijete dovoljno vode, lakše ćete vježbati i biti izdržljiviji.

5. NJEGUJE KOŽU
Ako niste znali, bore i nepravilnosti na licu su vidljivije ako ste dehidrirali. Dovoljno vode u organizmu čini te iste bore manje vidljivima i tako će lice izgledati mlađe. Koža će biti sjajna i izgledati svježe zbog poboljšane cirkulacije.

6. VODA I ZDRAVA PROBAVA SE DOBRO SLAŽU
Uz vlakna, voda je također iznimno važan dio dobre i redovite probave. Voda pomaže pri razgradnji sadržaja u crijevima i omogućava da što lakše izađe van iz tijela. Ako ste dehidrirali, tijelo će koristiti više vode, a crijeva će ostati suha i probava će biti otežana.

7. VODA SMANJUJE POJAVU BUBREŽNIH KAMENACA
U svijetu se bilježi sve češća pojava bubrežnih kamenaca, a jedan od razloga bi mogao biti i taj što ljudi, a to uključuje i djecu, ne piju dovoljno vode. Voda rastapa soli i minerala u urinarnom traktu za koje se zna stvaraju tvrde kristale koji su nama poznati kao bubrežni kamenci – koji se ne mogu razviti u razvodnjenom urinu pa ne izbjegavajte vodu.